Dementie: (thuis)begeleiding in corona tijd

Door Eric Schlangen

Spreker

Eric Schlangen

Thema

Dementie thuis in coronatijd

Tijdsduur

60 min

Aantal deelnemers

+/-35 personen

Accreditatie (V&VN Kwaliteitsregister)

1 punt

Over

Stabiliteit bij dementie thuis in coronatijd: de begeleiding van ouderen met dementie én hun mantelzorgers in de thuissituatie. Vanuit locatie Zorgboerderij Giersbergen.


In de thuissituatie valt het niet mee voor veel mantelzorgers om met de veranderingen in het gedrag van hun partner of ouder om te gaan. Wij zien op de dagbesteding bij onze zorgboerderij dat dingen vaak heel goed gaan, maar als ze weer thuis zijn horen we dat problemen weer opkomen. Onrust, lusteloosheid, claimend gedrag, volgen van elke stap van de mantelzorger, dwaalgedrag, boosheid, dwanghandelingen, kasten uitruimen, spullen verstoppen, somatische klachten (duizelig, schokken) ouderen met dementie kunnen hun onlustgevoelens op vele manieren uiten. 


Nu dagbestedingen minder vaak bezocht kunnen worden en thuiszorg minder vaak aan huis komt, zien we problemen in de thuissituatie toenemen. Hoe keren we deze ontwikkeling weer om?


In deze workshop gaan we in op:

– Gedragsontwikkeling bij ouderen met dementie: van ratio naar emotie.

– Gevolgen van dementie bedreigen de gevoelswereld van de oudere: over cultuurgevoel, eigenwaarde voor jezelf en naar anderen.

– Versterken van mensen met dementie: wie ben ik, wat kan ik, wat zoek ik, ik doe er nog toe.

– Doorbreken van gedragspatronen begint bij mantelzorg en leefomgeving: thuisgevoel, activeren en zingeving.


Daarnaast reserveren we veel tijd voor discussie en vragen van deelnemers. Ik kijk ernaar uit jullie te ontmoeten in de workshop.