1.Check de koelkast

De eerste tip om ongewenst afvallen bij ouderen tegen te gaan is simpelweg een kijkje nemen in de koelkast. Daardoor krijg je vaak al een idee van wat iemand eet of hoe deze persoon tegen eten aankijkt. Als er niet al te veel eten in de koelkast ligt en het is ook nog over de datum. Dan kan er meer aan de hand zijn.

Als je de koelkast checkt, kun je jezelf de volgende vragen stellen: Wat ligt hier? Is het gezond? Is het voedzaam? Zit er schimmel op of is het over de datum? Hoeveel dingen zijn er over de datum? Ligt er genoeg of is de koelkast nagenoeg leeg?

2. Vraag naar het afvallen

Vraag aan de oudere zelf of diegene merkt dat hij of zij aan het afvallen is. Zo ja, vraag ook hoe dat kan. Vraag bijvoorbeeld of iemand eten en drinken nog wel fijn vindt of er eetlust is. Of dat er wellicht iets anders achter zit.

3. Vraag naar de stoelgang

Dit is misschien een lastige en ongemakkelijke vraag, maar het is belangrijk om te weten of een oudere last heeft van buikpijn, obstipatie of bijvoorbeeld ontlasting die dunner of donkerder is dan normaal. Dit soort klachten kunnen wijzen op darmkanker of andere onderliggende problemen. Het is goed om dit vroeg te ontdekken, zodat er op tijd een juiste procedure kan worden gestart bij huisarts en ziekenhuis.

4. Check wie de boodschappen doet

Een andere vraag die je kan stellen als een ouderen ongewenst aan het afvallen is: heb je iemand die boodschappen doet? Of doet iemand dat nog zelf? Het kan een groot verschil maken. Als een oudere zelf boodschappen doet, moet diegene genoeg geld hebben, genoeg puf om naar de winkel te gaan en zich daar ook zelf kunnen redden.

Als iemand niet genoeg puf heeft of het lastig vindt om zich te verplaatsen, dan heeft dat invloed op de boodschappen en dus op wat die persoon uiteindelijk eet. Als de boodschappen worden gedaan, kan iemand gewoon een lijstje inleveren met voldoende gezonde items die zonder moeite bij degene thuis worden afgegeven.

5. Vraag hoe iemand in zijn vel zit

Maak bespreekbaar wat er onder de oppervlakte meespeelt. Het kan zijn dat iemand zich niet goed voelt over zichzelf, of zich eenzaam voelt. Dat kan meespelen in het eetpatroon, waardoor een oudere ongewenst afvalt. Als je het erover kunt hebben wat de onderliggende oorzaken zijn van het afvallen, kun je ook sneller oplossingen bieden. Zoals bijvoorbeeld Tafeltje Dekje, De Zonnebloem of het aangeven van verpleeghuizen waar mensen een hapje mee kunnen eten.