Misschien heb je zelf al weleens een VR bril op je hoofd gehad. Anders dan wanneer je op een beeldscherm naar een filmpje kijkt, of met oortjes in luistert naar muziek, verdwijn je met virtual reality in een compleet andere wereld. Je zintuigen worden ondergedompeld in een andere omgeving waarin je 360 graden om je heen kunt kijken en waar ook geluid levensecht lijkt.
Wetenschappelijk bewezen
Renee Willems werkt als business developer bij SyncVR Medical. In die rol is ze verantwoordelijk voor het begeleiden van VR-implementatie in zorginstellingen in Nederland. In een webinar over de VR bril in de zorg legt ze uit dat VR uitermate geschikt is om mensen af te leiden. “Uit onderzoek blijkt dat patiënten minder pijn en minder angst ervaren. Bovendien is er minder pijnmedicatie nodig en is de gemiddelde verblijfsduur na een operatie korter wanneer een patiënt gebruik heeft gemaakt van een VR bril.”
Willems vertelt dat je de VR bril in de zorg kunt inzetten voor training en educatie, voor beweging en revalidatie, maar dus vooral ook voor het bestrijden van pijn, angst en stress. “Daarom wordt het de laatste jaren ook in steeds meer zorginstellingen in Nederland toegepast. Bijvoorbeeld op een pijnpoli, op dialyseafdelingen, uiteraard ook op kinderafdelingen, bij infuusprikken en in het brandwondcentrum.”
Skydiven in een ziekenhuisbed
VR brillen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in de zorg. Zo kun je rustgevende filmpjes kiezen die cognitief ontspannend zijn. Een voorbeeld hiervan is dat je plots tussen een kudde olifanten staat in een uitgestrekt natuurgebied. Je ziet ze niet alleen, je hoort ze ook en ze proberen zelfs contact te maken. “Dit werkt vaak goed bij ouderen die angstig zijn”, vertelt Willems. “Maar soms zoeken zorgverleners juist iets heel anders. Kinderen hebben soms actieve afleiding nodig. Die kun je bijvoorbeeld laten skydiven, of een spelletje laten spelen in VR. Dit kun je allemaal eenvoudig personaliseren.”
Verlenen van zorg eenvoudiger
Zorgverlener Jelle Reijngoudt doet bij wijkzorginstelling Oktober onderzoek naar de invloed van de VR bril op acute pijnvermindering bij met name wondzorg. “Angst en pijn komt veel voor bij wondzorg en het gebruik van een virtual reality-bril biedt hierbij echt afleiding”, constateert hij. “Doordat pijn en angst verminderen, is het voor zorgmedewerkers ook nog eens makkelijker om de zorg uit te voeren. Je kunt dus stellen dat de kwaliteit van zorg verbetert met VR.”
Een patiënt op de dialyse-afdeling van het Maasstad Ziekenhuis vertelt waarom VR haar helpt. “Ik kan nog steeds niet kijken naar prikken. Hier zit je bovendien vier uur vast aan een kastje, dat is niet fijn. Als je dan die bril op hebt is dat echt een verademing. Je bent gefocust op wat je ziet, niet op wat je in je arm hebt zitten.”
Pas aan de vooravond van VR
Zowel de patiënt als de zorgverlener zijn dus gebaat bij het gebruik van een VR bril in de zorg. Patiënten ervaren minder pijn en angst en de zorgverlener kan beter behandelen. En als het aan Willems ligt is dit pas het begin. “Brillen zijn nu al veel sneller en kwalitatief beter dan een paar jaar geleden. Ze zijn nu compleet van kunststof en daardoor perfect te desinfecteren. Wie weet hebben we over vijf jaar wel een soort zonnebril die hetzelfde effect heeft. Wij denken dat we pas aan de vooravond staan van wat er allemaal mogelijk is en willen dan ook graag samen met zorgverleners, patiënten en zorginstellingen kijken naar wat er nog meer nodig is om het leven van zorgverleners en patiënten een stukje makkelijker te maken.”
Ben je nog niet bekend met virtual reality en wil je graag wat voorbeelden zien van hoe VR wordt toegepast in de zorg? In dit webinar van business developer Renee Willems van SyncVR Medical zie je nog wat meer concrete voorbeelden. Bovendien geeft Willems antwoord op vragen van andere zorgmedewerkers die geïnteresseerd zijn in virtual reality.
Reacties