Cisca Peters werkt al  jarenlang in het ErasmusMC in Rotterdam. Eerst als verpleegkundige en later als verpleegkundig consulent voor mensen met spierziekten, een rol waarin ze nu al 18 jaar mensen met ALS en MD helpt. Daarnaast bouwde ze als consulent euthanasie bij het Expertisecentrum Euthanasie (voorheen de Levenseindekliniek) expertise op in het ondersteunen van artsen en specialisten bij euthanasieverzoeken.

En de lijst houdt daar nog niet op. Cisca Peters is ook al twintig jaar geestelijk verzorger en richtte daarvoor haar eigen praktijk op: Zinvolle Zorg. Van daaruit begeleidt ze mensen bij rouw en verlies én traint ze zorgverleners in belangrijke zaken omtrent palliatieve zorg. Met name op het gebied van gespreksvoering rondom het levenseinde is Cisca Peters een absolute expert.

Wat nu het allerbelangrijkste is op het gebied van palliatieve zorg? “Luisteren”, zegt Cisca Peters. “Met hart en ziel luisteren naar iemand. De grote vragen omtrent het levenseinde, daar zijn geen pasklare antwoorden op. En dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat je een gesprek op gang brengt, en heel goed luistert naar wat iemand wil en hoe diegene zijn eigen kwaliteit van leven en grenzen aan dit leven voor zich ziet. Met hart en ziel aandacht geven is daarin de basis, het ‘present’ zijn.

Wil je meer van Cisca Peters zien, lezen of in contact komen met haar? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Cisca Peters of stuur haar rechtstreeks een bericht.