Buikpijn, menstruatiepijnen, pijn tijdens de seks, bloedingen en vruchtbaarheidsproblemen. Voor een groot deel van haar leven had Jessica geen idee waar het allemaal vandaan kwam en vroeg ze zich zelfs af of het er ‘misschien bij hoorde’. “Niet zeuren en doorgaan, dacht ik altijd” vertelt ze. “Tot ik bij een fertiliteitskliniek kwam waar een verpleegkundige zei: dat is gek, waarom doet het altijd pijn bij je? Ze vroeg of ze even mocht kijken in mijn baarmoedergebied. Toen vond ze een verdikking die daar niet hoorde.”

Jessica deelt haar verhaal in webinars en op congressen om bewustwording te creëren bij zorgprofessionals over endometriose. “Zodat sneller aan deze aandoening wordt gedacht wanneer vrouwen bepaalde klachten hebben. Dankzij die verpleegkundige kwam ik er na zo veel jaren achter dat er wél iets aan de hand was. Zonder haar, was ik waarschijnlijk nooit zwanger geraakt van mijn tweede zoon. Ik ben haar heel dankbaar.”

Allerlei klachten hebben zonder dat iemand kan zeggen waar het aan ligt, het is frustrerend en kan ook leiden tot psychische problemen. En ook al zijn er nog geen concrete medische behandelingen voor de aandoening, er zijn al wel gespecialiseerde klinieken. “Ik zit zelf bij een endometriosekliniek, waar ze ook een psycholoog hebben. De hulp die ik nu krijg, gun ik iedereen met deze aandoening.”

Wil je meer van Jessica zien, lezen of met haar in contact komen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Jessica of stuur haar rechtstreeks een bericht.