Wat er dan zo mooi is aan dit vak? “De mond staat met een heleboel delen van het lichaam in verbinding. Als het met de mond niet goed gesteld is, weet je dat er kans is dat er iets meer aan de hand is dan alleen dat.” Daarnaast geeft Mariëtte aan dat als er iets aan de hand is met de mond, dat ook zijn uitwerking heeft op de rest van het lichaam.

Het is niet voor niks dat het goed onderhouden van je gebit zo belangrijk is. Toch ziet Mariëtte bij bijvoorbeeld veel ouderen dat de mondhygiëne te wensen overlaat. ,,Ik ben verbonden aan een verpleeghuis en zie dan de problemen waar veel ouderen mee te maken krijgen. Vaak laat de mondhygiëne te wensen over, terwijl ouderen toch een hoger risico lopen op problemen in de mond.”

“Zo kunnen ouderen bijvoorbeeld snel afvallen, agressiever worden of  sneller uitgedroogd raken. Ook hebben ze eerder kans op een longontsteking als er veel bacteriën in de mond aanwezig zijn.”

Dat komt volgens Mariëtte onder ander doordat veel ouderen bijvoorbeeld verschillende medicijnen door elkaar slikken. ,,Dan weet je al precies hoe zo’n mond eruit ziet. Door de combinatie van pillen, wordt er bijvoorbeeld minder speeksel aangemaakt. De mond wordt daar droog van. Hierdoor blijven er meer etensresten in de mond achter, maar hebben bacteriën ook vrij spel. Normaal beschermt het speeksel zowel de tanden als het tandvlees. De kans op gaatjes is nu groter. Of bijvoorbeeld de kans op tandvleesproblemen en schimmel in de mond.” Mariëtte geeft aan dat als de mondhygiëne niet goed wordt bijgehouden op zo’n moment dat heel vervelend is voor zowel de oudere als de verzorgende.

,,Ik snap dat het soms lastig is om na bijvoorbeeld een lastige wasbeurt, ook nog de tanden te doen. De mond is namelijk ook heel intiem. Je moet iemand daar wel mee vertrouwen. Ook snap ik dat een oudere bijvoorbeeld moe is na een wasbeurt. Maar splits de twee dan op bijvoorbeeld. Of als je het snel wilt doen: gebruik dan een driekopstandenborstel. Ik geef verpleegkundigen en zorgpersoneel graag handvatten om ouderen te helpen met hun mondverzorging.”