Zorg in Balans: Hartcoherentie

Door Annemiek Grijpma

Spreker

Annemiek Grijpma

Thema

Hartcoherentie & adempauze

Tijdsduur

60 min

Aantal deelnemers

+/-35 personen

Accreditatie (V&VN Kwaliteitsregister)

1 punt

Over

Al 20 jaar ben ik werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. eerst 18 jaar bij een zorgorganisatie als Orthopedagoog en GZ Psycholoog en sinds 2018 als hartcoherentietrainer. Het is mijn missie om te zorgen dat compassie weer de leidraad wordt in de zorg. De zorg heeft professionals nodig die in staat zijn om hoofd- van bijzaken te onderscheiden en die de prioriteit leggen bij onvoorwaardelijk contact met degenen die zorg nodig hebben . Tijd en aandacht voor elkaar zou vanzelfsprekend moeten zijn in de zorg.

Veel ervaring in `t werken met en `t trainen van teams in complexe zorgsituaties. Mijn hart gaat sneller kloppen als ik een ‘natuurtalent ‘aan `t werk zie; zorgverleners die in staat zijn om, zonder energieverlies, met hoofd, hart en handen in het hier en nu te zijn en zo in staat zijn om oprecht contact te maken met de mensen waar ze zorg voor dragen, Graag zie ik dat zorgverleners goed voor zichzelf zorgen. Want als je goed voor jezelf zorgt kun je ook goed voor een ander zorgen. Door middel van het geven van hartcoherentietrainingen stimuleer ik zorgverleners meer vanuit hun hart te werken.


In de workshop werken met je hart ga je zien en ervaren dat emoties effect hebben op je hartritme. En dat je door middel van je ademhaling invloed hebt op hoeveelheid energie die je gebruikt tijdens een werkdag. We gaan kijken van welke taken tijdens jouw werkdag je energie krijgt en welke taken jou energie kosten. Je leert een simpele techniek waardoor je aan het eind van de workshop weet hoe je veerkrachtiger en met meer energie aan `t werk kan gaan. Je weet dat het mogelijk is om onnodig energieverlies te stoppen en dat je energie bij kan tanken zelfs tijdens een drukke werkdag. Dus… als jij wel eens uitgeput thuiskomt na een werkdag en best wel slimmer met je energie zou willen omgaan, schuif dan aan in deze workshop.


Als je niet kunt wachten op de workshop en alvast aan de slag wilt met energie besparen, dan kun je alvast een voorproefje nemen door de oefening in het filmpje hiernaast te starten:


Mee ademen met dit balletje verlaagt je stress en brengt je lijf tot rust. Deze korte oefening, uit de hartcoherentietraining, is heel goed in te zetten voor, tijdens of na een dienst. Je hebt het vast erg druk en veel tijd om goed voor jezelf te zorgen is er niet. Bij deze oefening van de adempauze, kom je letterlijk op adem door een paar minuten mee te ademen met het balletje in het YouTube-filmpje hierboven. Tijdens de oefening adem je 6 keer per minuut. Dit verlaagt je dagelijkse stress en spanning. Zo werk je actief aan herstel en zorg je goed voor jezelf. Wil je je veerkracht structureel vergroten doe dan deze oefening 3 x 3 minuten per dag, of zet `m in als adempauze op je werk!


Na de workshop heb je:
– Kennis gemaakt met hartcoherentie

– Een krachtige oefening eigen gemaakt om zelf toe te kunnen passen
– Inzicht gekregen in welke taken op het werk ze energie kosten en welke taken juist energie opleveren


Na de workshop weet je :
– Dat emoties zichtbaar zijn in het hartritme
– Dat emoties energie kosten
– Dat je ademhaling kunt inzetten als voorbereiding op spannende situaties op het werk en als herstel na zo’n situatie