Algemene tips om met iemand aan de arm te lopen.
Als u met iemand moet lopen aan de arm is dat best lastig. Als iemand een slecht evenwicht heeft of wat onzeker is door een slechte balans of door pijn, kunt u het beste een arm geven. Een combinatie met een wandelstok is aan te bevelen, omdat u dan minder uw eigen rug belast. Er zijn verschillende technieken: van lichte steun tot meer steun.
Nodig altijd iemand uit om te bewegen. Dus vraag om uw arm te pakken en ga niet aan iemand sjorren of trekken. Laat iemand zoveel mogelijk zelfstandig opstaan en afzetten aan de stoel. Laat dan pas de arm vastpakken. Dit is belangrijk omdat de zorgontvanger dan weet wat er gaat gebeuren en beter kan meebewegen. Houd losjes vast. Als er een obstakel is, kunt u meer ondersteuning geven als dat nodig is.
Loopritme:
Loop altijd in hetzelfde ritme, anders trek je iemand uit balans of uit zijn evenwicht. Dit houdt in dat als de zorgontvanger zijn linkerbeen vooruit zet, u ook uw linkerbeen vooruitzet. Dit kunt u goed zien in het filmpje. Beweeg samen ! Dit noemen we ook wel ‘haptonomisch’ bewegen.
Aan welke kant loop ik mee ?
Misschien heeft u zelf een voorkeursarm om iemand te steunen, maar in de regel is het zo dat u steun geeft aan de “gezonde zijde” van de zorgontvanger. Dus als bijvoorbeeld het rechterbeen pijnlijk is of net geopereerd is, dan loopt u aan de linkerzijde mee. Soms kan het ook van belang zijn om aan een bepaalde zijde mee te lopen, omdat iemand aan een oor doof is. Let dus altijd goed op en probeer samen uit wat het beste werkt in uw geval.