Dolblij is ze, wanneer ze een uitnodiging ontvangt voor een gesprek bij Henk Veurman en Carin Stuyt. En het moment dat Puck (29) binnenstapt bij de toenmalige zorgondernemers van Thomashuis Sint Nicolaasga, weet ze het zeker: “Dit is de plek.”

Zij-instromer gehandicaptenzorg

Puck is één van de zij-instromers waar de gehandicaptenzorg om zit te springen. Ze is een enthousiaste creatieveling en het liefst lekker onder de mensen. Ze houdt ze zich met allerlei verschillende dingen bezig. Haar werk in de horeca beviel haar niet slecht, maar toch voelde het niet als haar droombaan. “Ik raakte steeds meer overtuigd: de zorg, daar ligt mijn toekomst.”

Dat ze bij het Thomashuis (onderdeel van De Drie Notenboomen) openstaan voor nieuwe medewerkers van buiten de zorg, kwam dus perfect uit. “Het is ongebruikelijk om iemand aan te nemen zonder enige ervaring”, vertelt Puck. “Dus ik ben Henk en Carin heel dankbaar dat ze op basis van gevoel toch voor mij kozen.”

Opleiding

Ook zoon Wisse Veurman en zijn vriendin Eva Leonie, die het stokje in 2022 overnamen van Henk en Carin, staan altijd open voor mensen met weinig ervaring. “Voor ons zijn motivatie, inzet, flexibiliteit en liefde voor de doelgroep het belangrijkst. Als dat aanwezig is, kunnen we altijd nog kijken of iemand er later nog een opleiding bij kan doen.”

Voordat Puck aan de slag ging als zelfstandig begeleidster, volgde zij eerst een inwerkprogramma. Daarbij was het een groot voordeel dat het Thomashuis een kleinschalige setting heeft. “Ik had daardoor in de ruimte om de bewoners in alle rust goed te leren kennen. En ik kon zowel bij collega’s als bij de zorgondernemers altijd terecht met vragen.”

BBL

Puck zit inmiddels in het laatste jaar van haar MBO-4 opleiding tot persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg BBL. Die opleiding volgt ze in combinatie met haar werk bij Thomashuis Sint Nicolaasga. Na haar opleiding is ze van plan bij het Thomashuis te blijven werken. “De visie spreekt me enorm aan. Het draait helemaal om een warme, huiselijke plek creëren voor de bewoners. Zodat het hier voelt als één groot gezin. Je merkt dat ook meteen als je hier binnenstapt.”

Ze heeft dan ook nog geen seconde spijt gehad van haar beslissing om de switch te maken naar de gehandicaptenzorg. “Als je voelt dat je hart bij de zorg ligt, laat je dan niet tegenhouden. Ik had een zoontje van 1 toen ik de overstap maakte. En ja, zo’n verandering vraagt zeker wat van je. Maar het is het helemaal waard.”

Het Thomashuis is een van de kleinschalige woon-zorgconcepten van De Drie Notenboomen. De Drie Notenboomen is één van de partners die het Gehandicaptenzorg festival op 11 mei in Veenendaal mede mogelijk maakt. Klik hier voor meer informatie over dit leuke en leerzame dagje uit.