Ieder mens wil zo min mogelijk last ervaren van zijn aandoening en een betekenisvol leven leiden. Als verpleegkundige kun je het verschil maken voor een patiënt. Maar welke behoeften heeft de patiënt eigenlijk, buiten de lichamelijke aandoening? Hoe stel je die behoeften vast?

Klinisch redeneren is iets waar iedere verpleegkundige, mbo- of hbo-geschoold, mee te maken krijgt. Maar de vraag hoe je het het beste toepast, hoe je snel tot de juiste conclusies komt én hoe je die goed kunt communiceren, blijft uitdagend. Daarom gaan we daar samen actief mee aan de slag op dit leuke, praktische congres over klinisch redeneren.

Geaccrediteerd voor 5 punten

Op het congres Klinisch Redeneren leggen dagvoorzitter Maaike van Sasse van IJsselt (Zuster Maaike, @maaikevansasse) en meerdere sprekers vanuit hun expertise uit hoe zij te werk gaan. Zo kom je erachter hoe klinisch redeneren er in de thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en ziekenhuis uit kan zien, wat typische dingen zijn om op te letten in de langdurige zorg, maar ook welke vragen er gesteld worden als het gaat om zware medische zorg.

Aan de hand van één concrete casus, met de ‘echte’ (gespeelde) patiënt Belinda, leer jij zo breder en (nóg) beter klinisch redeneren.

Verschillende zorgsectoren

De experts nemen je niet alleen mee in de vragen die ze stellen in hun klinische redenering, maar leggen ook uit welke methoden en tools ze gebruiken om hun analyses ondersteunen. Zeer nuttige, onderbouwde en praktische kennis dus. Daarnaast leren ze je hoe je het best kunt communiceren over de constateringen die je zojuist hebt gedaan.

Niet alleen de patiënt komt aan bod tijdens dit congres, ook de houding van de verpleegkundige zelf is belangrijk. Je eigen grenzen kennen is namelijk ook onderdeel van klinisch redeneren. Tussen het programma door zal Thomas Groen, coach voor verpleegkundigen, stilstaan bij het niet-pluis gevoel en het aangeven van grenzen binnen het klinisch redeneren.

Dit alles wordt op deze dag in een leuk en leerzaam jasje gestoken. Maaike zorgt ervoor dat je door middel van één casus de reis aflegt door verschillende sectoren van de zorg. Zodat je niet alleen leert hoe anderen dit aanpakken, maar ook hoe je er vanuit verschillende vakgebieden naar kunt kijken. Zitten jullie op een lijn? Of is er een methode die je nog niet kende?

Leerdoelen

Op dit congres leer je op meerdere manieren klinisch redeneren. Je bekijkt klinisch redeneren vanuit verschillende achtergronden en kunt eruit meenemen wat jij nodig hebt om jouw vak nog beter uit te voeren. Je leert over specifieke methodes van vragen stellen en over nuttige tools die je kunt gebruiken om jouw redenering kracht bij te zetten. Bekijk het programma voor meer informatie over de inhoud van de workshops en lezingen!