
GHZ Festival Den Haag
Het leuke & leerzame dagje uit voor professionals in de gehandicaptenzorg!
Welkom zorgheld!
Wil je ook een gezellig én leerzaam dagje uit beleven samen met je collega’s uit de gehandicaptenzorg? Het Gehandicaptenzorg Festival op dinsdag 19 september in Den Haag tijdens de Hart voor Zorg inspiratieweek is de ideale mix tussen ontspanning, plezier en professionele ontwikkeling.
Tijdens de vele workshops — gegeven door allerlei inspirerende sprekers — leer je alles over actuele thema’s. Lees hieronder meer over de workshops, doe mee aan de meest interessante sessies en laat je inspireren!
Naast de workshops is er meer dan genoeg ruimte voor ontspanning. Zo is er op de gezellige beursvloer van alles te doen en geven we je zo veel mogelijk persoonlijke aandacht en liefde. Doe mee aan leuke activiteiten, ga in gesprek met zorgorganisaties of collega’s en maak kennis met de nieuwste zorginnovaties.


“Een hele leuke combinatie van interessante workshops, activiteiten en kraampjes. De ideale plek om meer collega’s met hart voor de zorg te leren kennen.”
Wat brengt deze dag jou?

Dit zijn onze partners met een Hart voor Zorg
Het Gehandicaptenzorg Festival tijdens de Hart voor Zorg inspiratieweek in Den Haag wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners met een hart voor de zorg. Deze zorgorganisaties maken het bijvoorbeeld mogelijk dat je het GHZ Festival gratis kunt bezoeken.
Zo wordt nieuwe kennis voor iedereen in de gehandicaptenzorg toegankelijk, stimuleren we leren & ontwikkelen en tillen we de Nederlandse gehandicaptenzorg samen naar een nóg hoger niveau. Deze zorgorganisaties zijn ook te vinden op de sfeervolle beursvloer. Haal een kop koffie of thee en ga eens gezellig met ze in gesprek!
Dit is het programma
09:30 - 10:15 uur | Workshopronde 1 |
|
Down en dementie: van niet pluis gevoel naar diagnoseMensen met het downsyndroom kunnen op jonge leeftijd dementie krijgen. Dit overkwam ook Rien, de broer Lianne en Adriette. Ze zagen de verandering gebeuren, maar wisten niet wat er aan de hand was. Het duurde lang voordat alle puzzelstukjes op hun plek vielen. De zussen van Rien vertellen hun ervaringsverhaal over de lastige weg van de eerste signalen tot de diagnose. Om daar samen van te leren. Ze hebben het over het bespreken van het ’niet-pluis-gevoel’, het proces van uitsluiten van mogelijk andere oorzaken en het belang van een nul-meting. Met het verhaal wakkeren ze de bewustwording aan, zodat je alert bent op vroege signalen, ze tijdig kunt herkennen en bespreken en voorbereid bent op de impact die dementie heeft op de persoon en zijn/haar omgeving. Gegeven door: Zussen van Rien (Lianne en Adriette van der Wijst) |
||
10:30 - 11:15 uur | Workshopronde 2.1 |
|
Down en dementie: van niet pluis gevoel naar diagnoseMensen met het downsyndroom kunnen op jonge leeftijd dementie krijgen. Dit overkwam ook Rien, de broer Lianne en Adriette. Ze zagen de verandering gebeuren, maar wisten niet wat er aan de hand was. Het duurde lang voordat alle puzzelstukjes op hun plek vielen. De zussen van Rien vertellen hun ervaringsverhaal over de lastige weg van de eerste signalen tot de diagnose. Om daar samen van te leren. Ze hebben het over het bespreken van het ’niet-pluis-gevoel’, het proces van uitsluiten van mogelijk andere oorzaken en het belang van een nul-meting. Met het verhaal wakkeren ze de bewustwording aan, zodat je alert bent op vroege signalen, ze tijdig kunt herkennen en bespreken en voorbereid bent op de impact die dementie heeft op de persoon en zijn/haar omgeving. Gegeven door: Zussen van Rien (Lianne en Adriette van der Wijst) Probeer het zelf: iedereen die wil, kan (rolstoel) dansen!O ja? Ja, echt waar! Kruip eens in de huid van je cliënten. Ga eens in die rolstoel zitten en ervaar wat muziek en dans met je doet. Stichting Rolstoeldansen laat zien hoe mooi, leuk en fijn rolstoeldansen kan zijn en het is voor elke leeftijd en elk niveau. Zij laten kort zien wat er mogelijk is, delen hun ervaringen maar voor het grootste gedeelte ga je lekker zelf aan de slag! Want wat is nu mooier dan kunnen ontspannen door dans en muziek? Rolstoeldansen kent allerlei verschillende vormen en soorten dansen: zoals ballroom, Latin maar ook Fundance, Streetdance, kinderdans, modern en showdans behoren tot de opties. Hierdoor is er voor iedereen en elke leeftijd en elk niveau wel iets te vinden wat bij je past. Ervaar wat dansen jou brengt en wat dit voor je cliënten kan doen. Kom met ons meerollen!!! Gegeven door: Stichting Rolstoeldansen Nederland LVB Xperience in de dopIn deze workshop kom je meer te weten over mensen met een licht verstandelijke beperking. Onze meest vooraanstaande gedragsdeskundige vertelt over de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van disability studies. Hierbij wordt ingegaan op de betekenis van recent baanbrekend onderzoek gericht op begrip over en begeleiding van cliënten met een LVB. Klinkt misschien allemaal wat hoogdravend, maar niets is minder waar! Je komt gewoon heel veel te weten (op een begrijpelijke manier) over wat het inhoudt om te leven met een LVB. En natuurlijk kan je kennis maken met onze collega’s, die je alles kunnen vertellen over hun werk en de locatie waar zij werken. Nu al benieuwd? Lees hier meer informatie over LVB Xperience. Gegeven door: Hieke Bakker van Humanitas DMH |
||
11:00 - 11:45 uur | Workshopronde 2.2 |
|
Ontdek de kracht van (spelend) bewegen!Tijdens deze workshop nemen Lidewij en haar kanjers je mee in hun visie en dagelijkse praktijk. Maak kennis met de waarde van o.a spelen, bewegen, de natuur en cognitieve fitness. Gegeven door: Lidewij Louvet en kanjers Passende zorg rondom het levenseinde: hoe doe je dat?Zorg rondom het levenseinde is een belangrijk onderdeel van het werk van de begeleiders van cliënten met een (licht) verstandelijke beperking. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over zorg rondom het levenseinde? Wat houdt palliatieve zorg in bij cliënten met een verstandelijke beperking? Proactief echt passende zorg rondom het levenseinde bieden begint bij bewustwording en het herkennen van de palliatieve fase. Tijdens deze workshop delen we informatie over passende zorg rondom het levenseinde, specifiek gericht op cliënten met een (licht) verstandelijke beperking. Ook gaan we graag met je in gesprek over jouw rol als begeleider of verpleegkundige. Gegeven door: KMBV Een introductie van zorgtechnologieZorgtechnologie ondersteunt de zorgmedewerker met de dagelijkse werkzaamheden. Maar wat is het en hoe werkt het en hoe lever je de juiste zorg, op het juiste moment op de juiste plek? Hertek Care, Sara Robotics en NightWatch laten je kennismaken met zorgtechnologie. Aan bod komen de voordelen en concrete voorbeelden van de zorgtechnologie van Hertek, SARA Robotics en NightWatch voor de gehandicaptenzorg. Uiteraard beantwoorden wij ook jullie vragen tijdens deze sessie! De zorg verbeteren we samen! Gegeven door: Hertek Care, Sara Robotics en Nightwatch |
||
11:30 - 12:15 uur | Workshopronde 3.1 |
|
Sekszorg: hoe werkt dat en hoe kun je het regelen?Een aanraking doet soms meer dan duizend woorden. Marion Drubers is eigenaar van Sexyzorg en geeft een speciale workshop over zorg die je niet zomaar zelf kunt doen, maar die je wel kunt organiseren. Zorg die al heel lang bestaat. Zorg waar weinig over gesproken wordt, maar die wél in een belangrijke levensbehoefte voorziet. Namelijk de zorg van seks en intimiteit. Gegeven door: Marion Drubers van SexyZorg Probeer het zelf: iedereen die wil, kan (rolstoel) dansen!O ja? Ja, echt waar! Kruip eens in de huid van je cliënten. Ga eens in die rolstoel zitten en ervaar wat muziek en dans met je doet. Stichting Rolstoeldansen laat zien hoe mooi, leuk en fijn rolstoeldansen kan zijn en het is voor elke leeftijd en elk niveau. Zij laten kort zien wat er mogelijk is, delen hun ervaringen maar voor het grootste gedeelte ga je lekker zelf aan de slag! Want wat is nu mooier dan kunnen ontspannen door dans en muziek? Rolstoeldansen kent allerlei verschillende vormen en soorten dansen: zoals ballroom, Latin maar ook Fundance, Streetdance, kinderdans, modern en showdans behoren tot de opties. Hierdoor is er voor iedereen en elke leeftijd en elk niveau wel iets te vinden wat bij je past. Ervaar wat dansen jou brengt en wat dit voor je cliënten kan doen. Kom met ons meerollen!!! Gegeven door: Stichting Rolstoeldansen Nederland Onvrijwillige zorg , ja of nee en hoe dan?
|
||
12:00 - 12:45 uur | Workshopronde 3.2 |
|
Stop met zorgen, begin bij jezelfEen moeder van een zorgintensief kind die pleit dat je niet haar dochter op nummer 1 moet zetten maar jezelf als zorgprofessional. Huh, hoe zit dat? In deze workshop zal Swetlana jou uitdagen en prikkelen om anders te laten kijken naar jezelf. Dat doet ze door te spreken over haar innerlijke strijd als moeder van een zorgintensief kind. In 2008 krijgt haar toen tweejarige gezonde dochter uit het niets een lawine van epileptische aanvallen. Binnen enkele maanden stopt ze met praten en raakt ze zwaar verstandelijk beperkt. Voor Swetlana komt alles tot stilstand: carrière, relatie, sociale leven en tijd voor haarzelf. Met haar verhaal geeft ze je inzichten hoe je jezelf op nummer 1 kunt zetten en waarom dat zo belangrijk is. Juist als je voor iemand anders moet zorgen. Of je nou moeder bent of zorgprofessional. En als bonus krijg je een inkijkje in de “andere kant” en daarmee nieuwe inspiratie voor jouw interactie met ouders van cliënten. Gegeven door: Swetlana Westermeijer Mindfulness en adem workshopJouw adem is de graadmeter van hoe jij elke dag je dag start en je de dag beleeft. Waar zit jouw adem en zet jij deze goed in? Je bent aan het werk en merkt op dat je geest afdwaalt naar allemaal andere gedachten dan waar je mee bezig bent. Je gedachten gaan bijvoorbeeld over wat er thuis gebeurt of wat je net tegen een collega zei. Tijdens deze gedachten bestaat het nu niet meer, je bent bezig met het verleden of de toekomst. Deze workshop geeft jou een kleine impressie van hoe je de adem kunt inzetten en jij in het nu kunt blijven. Door middel van mindfulness en adem krijg je een kleine impressie van hoe jij in je lijf zit en beweegt. Belangrijk is dat deze sessie niet gaat over het eindresultaat maar om de reis. Tijdens deze reis/sessie word je uitgedaagd om in jezelf te keren en op zoek te gaan naar de juiste tools die voor jou werken. Draag iets wat comfortabel zit en laat je verrassen (door jezelf). Gegeven door: Annelies Hulsebosch, loopbaancoach/ werkgelukdeskundige bij Sterk in je werk Triple-C | Het gewone leven ervaren…In deze workshop kom je meer te weten over de essentie van Triple-C. Als orthopedagoog is Stefan ervaren in de behandeling en begeleiding van mensen met een zeer intensieve begeleidingsvraag. In zijn rol als trainer binnen de Triple-C Werkplaats is hij ook ervaren in het toepassen van Triple-C in organisaties. Gegeven door: Stefan de Wit – Orthopedagoog/ GZ psycholoog bij ASVZ en lid COT |
||
13:30 - 14:15 uur | Workshopronde 4 |
|
Theatervoorstelling: Iet, wiet, waai weg – met alle winden mee en er tegenin.Spelen is dé theatergroep van Estinea. Een enthousiaste groep van mensen met een (verstandelijke) beperking die toneelspelen, muziek maken en dansen. Kortom: Spelen! De voorstelling ‘Iet, wiet, waai weg’ vertelt over Iet. Iet is een jonge vrouw die haar leven probeert te leiden op haar eigen manier. Dat valt niet mee. Ze wordt letterlijk en figuurlijk alle kanten op geblazen. Door mensen die het beter denken te weten. Of iets van haar willen. Totdat Iet besluit zelf te kiezen waar ze naar toe gaat en met welke hulp. Tijdens deze voorstelling en workshop hopen wij jou omver te blazen, te confronteren en een spiegel voor te houden. Wat betekent eigen regie voor jou? Hoe vind jij het als iets voor jou wordt bepaald? Gegeven door: Theatergroep ‘Spelen’ van Estinea, onder begeleiding van Luka Doppen, en Tom Schoormans Stimuleer zelfredzaamheid en eigen regie met handige technologieWe gaan aan de hand van drie thema’s uitwerken hoe je met digitale hulpmiddelen je cliënten nóg beter kunt ondersteunen, terwijl je tegelijkertijd ademruimte geeft aan de zorgmedewerkers. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat het echt mogelijk is: betere zorg leveren terwijl je je werk efficiënter én leuker maakt. Thema’s: zelfredzaamheid, eigen regie en verwanten betrekken bij cliënt en locatie. Gegeven door: Ger Apeldoorn van MijnEigenPlan Eigen regie in de kleinschalige gehandicaptenzorgTijdens deze workshop leer je hoe je bewoners met een verstandelijke beperking kunt ondersteunen bij het maken van eigen keuzes. De workshop wordt gegeven door zorgondernemer Evert van Beilen van Thomashuis Gouderak. Evert woont sinds 2009 samen met 9 bewoners met een verstandelijke beperking, die 24-uurs zorg ontvangen. Een groot aantal van zijn bewoners hebben zeer intensieve begeleiding nodig. Evert zal in deze workshop dan ook extra aandacht besteden aan de dillema’s en mogelijkheden bij deze groep. De zorgondernemer geeft in deze interactieve workshop praktische voorbeelden en handvaten. Hoe zorg je ervoor dat je de behoefte van jouw bewoners iedere dag centraal stelt? Evert: “In Thomashuis Gouderak leven wij met de dag. Hoe zit iemand in zijn vel en wat zijn nu de mogelijkheden?” – Tijdens de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod: Gegeven door: Evert van Beilen van Thomashuis |
||
14:00 - 14:45 uur | Workshopronde 5 |
|
Theatervoorstelling: Iet, wiet, waai weg – met alle winden mee en er tegenin.Spelen is dé theatergroep van Estinea. Een enthousiaste groep van mensen met een (verstandelijke) beperking die toneelspelen, muziek maken en dansen. Kortom: Spelen! De voorstelling ‘Iet, wiet, waai weg’ vertelt over Iet. Iet is een jonge vrouw die haar leven probeert te leiden op haar eigen manier. Dat valt niet mee. Ze wordt letterlijk en figuurlijk alle kanten op geblazen. Door mensen die het beter denken te weten. Of iets van haar willen. Totdat Iet besluit zelf te kiezen waar ze naar toe gaat en met welke hulp. Tijdens deze voorstelling en workshop hopen wij jou omver te blazen, te confronteren en een spiegel voor te houden. Wat betekent eigen regie voor jou? Hoe vind jij het als iets voor jou wordt bepaald? Gegeven door: Theatergroep ‘Spelen’ van Estinea, onder begeleiding van Luka Doppen, en Tom Schoormans Omgaan met de overgangEen kort lontje, vermoeidheid, hevige menstruaties, weinig energie, last van je spieren en gewrichten, opvliegers, nachtzweten… Alle vrouwen krijgen er eens in hun leven mee te maken: de overgang. Toch zijn veel vrouwen vaak geneigd om dit soort klachten te negeren. Ze hebben niet door dat het de overgang kan zijn, ze schamen zich óf ze hebben last van het ‘ik wil niet zeuren’-syndroom. Vooral dat laatste is een bekend probleem, ook onder zorgverleners. Dat is jammer en onnodig, stelt vitaloog Astrid de Bruyn. Want er zijn dingen die je kunt doen om de overgang soepeler te laten verlopen! Tijdens deze workshop gaat zij daarom in op de oorzaak van de klachten, waarom die soms heel heftig zijn én: wat je zelf kunt doen om die klachten te verminderen. Gegeven door: Astrid de Bruyn Driehoekskunde werktTijdens de workshop laat ik de deelnemers kennismaken met de waarde van Driehoekskunde. In de zorg hebben we dagelijks te maken met het systeem rondom de cliënt die zorg ontvangt. Een systeem waar wij – als zorgverleners- in stappen en onze plek moeten zien in te nemen. Hoe je dit op een positieve en constructieve wijze doet, zodanig dat de cliënt hier optimaal welzijn en ontwikkeling aan ontleent is het onderwerp van de workshop. Hoe ziet de driehoek met cliënt en familie eruit? Wat is jouw plek als zorgverlener in die driehoek? Hoe vind jij daar je plek? En minstens zo belangrijk: hoe blijf je op je plek, ook als er spanningen ontstaan? Gegeven door: Jettie van der Ploeg |
Dit zijn onze experts










Verdien tot
accreditatiepunten met deze dag
Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 5 punten
Scholing Verstandelijk Gehandicapten Zorg
Voor wie is het GHZ Festival?
Waar, wanneer en hoelaat?
Dit zijn de tickets
- Beperkt beschikbaar
- Geen accreditatiepunten
- Beperkt beschikbaar
- Voor alle leden


Bestel hier jouw tickets
GHZ Festival Den Haag
Informatie
Let op: Het makkelijkste is om een ticket aan te maken via een account. Je kan ook rechtstreeks aanmelden en je ticket downloaden.