
GHZ Festival Zwolle
Het leuke & leerzame dagje uit voor professionals in de gehandicaptenzorg!
Welkom zorgheld!
Wil je ook een gezellig én leerzaam dagje uit beleven samen met je collega’s uit de gehandicaptenzorg? Het Gehandicaptenzorg Festival op donderdag 23 november in Zwolle tijdens de Hart voor Zorg inspiratieweek is de ideale mix tussen ontspanning, plezier en professionele ontwikkeling.
Tijdens de vele workshops — gegeven door allerlei inspirerende sprekers — leer je alles over actuele thema’s. Lees hieronder meer over de workshops, doe mee aan de meest interessante sessies en laat je inspireren!
Naast de workshops is er meer dan genoeg ruimte voor ontspanning. Zo is er op de gezellige beursvloer van alles te doen en geven we je zo veel mogelijk persoonlijke aandacht en liefde. Doe mee aan leuke activiteiten, ga in gesprek met zorgorganisaties of collega’s en maak kennis met de nieuwste zorginnovaties.


“Een hele leuke combinatie van interessante workshops, activiteiten en kraampjes. De ideale plek om meer collega’s met hart voor de zorg te leren kennen.”
Wat brengt deze dag jou?

Dit zijn onze partners met een Hart voor Zorg
Het Gehandicaptenzorg Festival tijdens de Hart voor Zorg inspiratieweek in Zwolle wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners met een hart voor de zorg. Deze zorgorganisaties maken het bijvoorbeeld mogelijk dat je het GHZ Festival gratis kunt bezoeken.
Zo wordt nieuwe kennis voor iedereen in de gehandicaptenzorg toegankelijk, stimuleren we leren & ontwikkelen en tillen we de Nederlandse gehandicaptenzorg samen naar een nóg hoger niveau. Deze zorgorganisaties zijn ook te vinden op de sfeervolle beursvloer. Haal een kop koffie of thee en ga eens gezellig met ze in gesprek!
Dit is het programma
09:30 - 10:15 uur | Workshopronde 1 |
|
Down en dementie: van niet pluis gevoel naar diagnoseMensen met het downsyndroom kunnen op jonge leeftijd dementie krijgen. Dit overkwam ook Rien, de broer Lianne en Adriette. Ze zagen de verandering gebeuren, maar wisten niet wat er aan de hand was. Het duurde lang voordat alle puzzelstukjes op hun plek vielen. De zussen van Rien vertellen hun ervaringsverhaal over de lastige weg van de eerste signalen tot de diagnose. Om daar samen van te leren. Ze hebben het over het bespreken van het ’niet-pluis-gevoel’, het proces van uitsluiten van mogelijk andere oorzaken en het belang van een nul-meting. Met het verhaal wakkeren ze de bewustwording aan, zodat je alert bent op vroege signalen, ze tijdig kunt herkennen en bespreken en voorbereid bent op de impact die dementie heeft op de persoon en zijn/haar omgeving. Gegeven door: Zussen van Rien (Lianne en Adriette van der Wijst) Een introductie van zorgtechnologieZorgtechnologie ondersteunt de zorgmedewerker met de dagelijkse werkzaamheden. Maar wat is het en hoe werkt het en hoe lever je de juiste zorg, op het juiste moment op de juiste plek? Hertek Care, Sara Robotics en NightWatch laten je kennismaken met zorgtechnologie. Aan bod komen de voordelen en concrete voorbeelden van de zorgtechnologie van Hertek, SARA Robotics en NightWatch voor de gehandicaptenzorg. Uiteraard beantwoorden wij ook jullie vragen tijdens deze sessie! De zorg verbeteren we samen! Gegeven door: Hertek Care, Sara Robotics en Nightwatch |
||
10:30 - 11:15 uur | Workshopronde 2.1 |
|
Down en dementie: van niet pluis gevoel naar diagnoseMensen met het downsyndroom kunnen op jonge leeftijd dementie krijgen. Dit overkwam ook Rien, de broer Lianne en Adriette. Ze zagen de verandering gebeuren, maar wisten niet wat er aan de hand was. Het duurde lang voordat alle puzzelstukjes op hun plek vielen. De zussen van Rien vertellen hun ervaringsverhaal over de lastige weg van de eerste signalen tot de diagnose. Om daar samen van te leren. Ze hebben het over het bespreken van het ’niet-pluis-gevoel’, het proces van uitsluiten van mogelijk andere oorzaken en het belang van een nul-meting. Met het verhaal wakkeren ze de bewustwording aan, zodat je alert bent op vroege signalen, ze tijdig kunt herkennen en bespreken en voorbereid bent op de impact die dementie heeft op de persoon en zijn/haar omgeving. Gegeven door: Zussen van Rien (Lianne en Adriette van der Wijst) Wanneer je mensen met LVB leert begrijpen, kun je hen beter ondersteunen!In deze workshop ga ik in op verschillende aspecten van het denken en leren van mensen met Licht Verstandelijke Beperkingen (LVB). Je leert wat gemiddeld de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van mensen met LVB. Welke rol speelt taal hierin, welke invloed heeft dat op denken en leren en wat is het gevolg van andere hersenfuncties op het denken en leren? Dit is noodzakelijk om te begrijpen wanneer je mensen met LVB zinvol wilt ondersteunen. Je leert vooral de do’s en dont’s in het communiceren met mensen met LVB. Gegeven door: Koos de Haan Eigen regie in de kleinschalige gehandicaptenzorgTijdens deze workshop leer je hoe je bewoners met een verstandelijke beperking kunt ondersteunen bij het maken van eigen keuzes. De workshop wordt gegeven door zorgondernemer Evert van Beilen van Thomashuis Gouderak. Evert woont sinds 2009 samen met 9 bewoners met een verstandelijke beperking, die 24-uurs zorg ontvangen. Een groot aantal van zijn bewoners hebben zeer intensieve begeleiding nodig. Evert zal in deze workshop dan ook extra aandacht besteden aan de dillema’s en mogelijkheden bij deze groep. De zorgondernemer geeft in deze interactieve workshop praktische voorbeelden en handvaten. Hoe zorg je ervoor dat je de behoefte van jouw bewoners iedere dag centraal stelt? Evert: “In Thomashuis Gouderak leven wij met de dag. Hoe zit iemand in zijn vel en wat zijn nu de mogelijkheden?” – Tijdens de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod: Gegeven door: Thomashuis |
||
11:00 - 11:45 uur | Workshopronde 2.2 |
|
Teruggeven aan de zorg!De zorg verandert snel en staat erg onder druk. Hoe zouden we elkaar kunnen ondersteunen en meer verbinden door letterlijk zorg terug te geven aan elkaar. Op een interactieve creatieve manier willen we je meenemen wat we aan elkaar kunnen teruggeven in de zorg. Waar heb jij behoefte aan, wat mis je, welke activiteiten zou je willen organiseren, waar zou je helemaal blij van worden om met elkaar te doen? Onze workshop neemt je mee naar een stuk bewustzijn, zien we elkaar genoeg, wat wil jij teruggeven aan de zorg en wat zou jij willen ontvangen? Wat geef jij om terug om de zorg beter te maken?
Gegeven door: Heike Dreessen van Magic Match Kwaliteiten en valkuilen: hoe vul je als team elkaar aan?
Hoe zorg je ervoor dat je als team op elkaar kunt bouwen? Zodat wanneer jij vast dreigt te lopen, je precies weer bij wie je moet zijn om weer verder te kunnen? Vaak zijn we zelf blind voor onze belangrijkste kwaliteiten en de waarde die zij kunnen hebben voor je eigen functioneren maar ook het functioneren van het gehele team. Hetzelfde geldt voor ieders valkuilen. Je gaat door deze workshop zelf zien en ervaren hoe jouw team beter kan gaan functioneren, puur door het krijgen van inzicht in elkaars kwaliteiten en valkuilen. Gegeven door: Anneke Kersten
Ontdek de kracht van (spelend) bewegen!Tijdens deze workshop nemen Lidewij en haar kanjers je mee in hun visie en dagelijkse praktijk. Maak kennis met de waarde van o.a spelen, bewegen, de natuur en cognitieve fitness. Gegeven door: Lidewij Louvet en kanjers |
||
11:30 - 12:15 uur | Workshopronde 3.1 |
|
Eigen regie in de kleinschalige gehandicaptenzorgTijdens deze workshop leer je hoe je bewoners met een verstandelijke beperking kunt ondersteunen bij het maken van eigen keuzes. De workshop wordt gegeven door zorgondernemer Evert van Beilen van Thomashuis Gouderak. Evert woont sinds 2009 samen met 9 bewoners met een verstandelijke beperking, die 24-uurs zorg ontvangen. Een groot aantal van zijn bewoners hebben zeer intensieve begeleiding nodig. Evert zal in deze workshop dan ook extra aandacht besteden aan de dillema’s en mogelijkheden bij deze groep. De zorgondernemer geeft in deze interactieve workshop praktische voorbeelden en handvaten. Hoe zorg je ervoor dat je de behoefte van jouw bewoners iedere dag centraal stelt? Evert: “In Thomashuis Gouderak leven wij met de dag. Hoe zit iemand in zijn vel en wat zijn nu de mogelijkheden?”
Gegeven door: Thomashuis Stimuleer zelfredzaamheid en eigen regie met handige technologieWe gaan aan de hand van drie thema’s uitwerken hoe je met digitale hulpmiddelen je cliënten nóg beter kunt ondersteunen, terwijl je tegelijkertijd ademruimte geeft aan de zorgmedewerkers. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat het echt mogelijk is: betere zorg leveren terwijl je je werk efficiënter én leuker maakt. Thema’s: zelfredzaamheid, eigen regie en verwanten betrekken bij cliënt en locatie. Gegeven door: Ger Apeldoorn van MijnEigenPlan |
||
12:00 - 12:45 uur | Workshopronde 3.2 |
|
In gesprek met een cliënt (Lvb) en cliëntvertrouwenspersoon WzdEen cliënt met een lichte verstandelijke beperking komt, samen met haar cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang (CVP Wzd), vertellen over haar ervaringen. Over hoe het voor haar voelde, toen ze werd beperkt in de inrichting van haar eigen leven. Ze vertelt o.a. over haar man, met wie ze niet samen in één bed mocht als hij een nachtje bij haar in de instelling kwam slapen. En over hoe ze met hem op vakantie zou gaan, maar ze op het allerlaatste moment te horen kreeg dat dat niet mocht. Rebers (CVP Wzd) hielp haar het gesprek daarover met de organisatie en begeleiders aan te gaan. Het leidde tot waardevolle gesprekken, zowel voor de cliënt als haar begeleiders! Gegeven door: Margreeth Rebers Adem in, adem uit. Leer hoe je je ademhalingspatroon kunt verbeterenHoofdpijn, chronische vermoeidheid, slaapapneu, bronchitis. Er zijn honderden gezondheidsklachten bewezen gerelateerd aan ademhaling. En door regelmatige onrust en stress op het werk, komen verkeerde adempatronen relatief vaak voor bij zorgverleners. Door een gezond ademhalingspatroon krijg je meer energie en voorkom je allerlei klachten. Vitaliteits- en ademcoach Astrid de Bruyn zal je in deze workshop uitleggen hoe je op een relatief eenvoudige manier veel gezondheidswinst voor jezelf kunt boeken. Maar dan moet je er wel de tijd en (adem)ruimte voor nemen… Gegeven door: Astrid de Bruyn |
||
13:30 - 14:15 uur | Workshopronde 4.1 |
|
Theatervoorstelling: Iet, wiet, waai weg – met alle winden mee en er tegenin.Spelen is dé theatergroep van Estinea. Een enthousiaste groep van mensen met een (verstandelijke) beperking die toneelspelen, muziek maken en dansen. Kortom: Spelen! De voorstelling ‘Iet, wiet, waai weg’ vertelt over Iet. Iet is een jonge vrouw die haar leven probeert te leiden op haar eigen manier. Dat valt niet mee. Ze wordt letterlijk en figuurlijk alle kanten op geblazen. Door mensen die het beter denken te weten. Of iets van haar willen. Totdat Iet besluit zelf te kiezen waar ze naar toe gaat en met welke hulp. Tijdens deze voorstelling en workshop hopen wij jou omver te blazen, te confronteren en een spiegel voor te houden. Wat betekent eigen regie voor jou? Hoe vind jij het als iets voor jou wordt bepaald? Gegeven door: Theatergroep ‘Spelen’ van Estinea, onder begeleiding van Luka Doppen, en Tom Schoormans Ziekte-inzicht bij NAHEen jaar na het oplopen van hersenletsel heeft bijna de helft van de mensen geen of beperkt ziekte-inzicht. In deze workshop wordt de SADL-3 geïntroduceerd, een instrument om een inschatting te maken van de mate van het ziekte-inzicht van een cliënt. Daarnaast wordt in de workshop besproken hoe de mate van inzicht van een client de interactie met een hulpverlener beïnvloedt: van een hulpverlener worden andere interventies verwacht bij een client die geen ziekte-inzicht heeft t.o.v. een client die dat wel heeft. Cliënten met beperkt inzicht zijn meestal niet in staat hun eigen gedrag te beïnvloeden, terwijl dit gedrag regelmatig tot irritaties leidt bij hun omgeving. Het laatste deel van de workshop wordt besteed aan hoe je daar als hulpverlener grip op kan krijgen. Gegeven door: Arno Prinsen Maagklachten en refluxMaagklachten kunnen veel invloed hebben op het algehele welzijn van de cliënt. Het kan zich uiten in onbegrepen gedrag zoals agressie, onrust of het weigeren van eten en drinken. Maar het kan ook van invloed zijn op de kwaliteit van slaap. Maagklachten en reflux zijn veel voorkomende klachten bij de groep mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Onder de groep mensen met een ernstig verstandelijke handicap heeft meer dan 50% frequent last van bijvoorbeeld reflux klachten. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Waardoor ontstaan deze maag en reflux klachten, hoe signaleer je dit en wat kan je er aan doen? Gegeven door: Petra Harmsen |
||
14:30 - 15:15 uur | Workshopronde 5.1 |
|
Theatervoorstelling: Iet, wiet, waai weg – met alle winden mee en er tegenin.Spelen is dé theatergroep van Estinea. Een enthousiaste groep van mensen met een (verstandelijke) beperking die toneelspelen, muziek maken en dansen. Kortom: Spelen! De voorstelling ‘Iet, wiet, waai weg’ vertelt over Iet. Iet is een jonge vrouw die haar leven probeert te leiden op haar eigen manier. Dat valt niet mee. Ze wordt letterlijk en figuurlijk alle kanten op geblazen. Door mensen die het beter denken te weten. Of iets van haar willen. Totdat Iet besluit zelf te kiezen waar ze naar toe gaat en met welke hulp. Tijdens deze voorstelling en workshop hopen wij jou omver te blazen, te confronteren en een spiegel voor te houden. Wat betekent eigen regie voor jou? Hoe vind jij het als iets voor jou wordt bepaald? Gegeven door: Theatergroep ‘Spelen’ van Estinea, onder begeleiding van Luka Doppen, en Tom Schoormans Driehoekskunde werkt
|
Dit zijn onze experts











Verdien tot
accreditatiepunten met deze dag
Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 5 punten
Scholing Verstandelijk Gehandicapten Zorg
Voor wie is het GHZ Festival?
Waar, wanneer en hoelaat?
Dit zijn de tickets
- Beperkt beschikbaar
- Geen accreditatiepunten
- Beperkt beschikbaar
- Voor alle leden


Bestel hier jouw tickets
GHZ Festival Zwolle
Informatie
Let op: Het makkelijkste is om een ticket aan te maken via een account. Je kan ook rechtstreeks aanmelden en je ticket downloaden.