Deskundigen zijn behoorlijk geschrokken van het nieuws. Iemand met een strafblad kan door deze problemen makkelijk opnieuw de fout ingaan, stellen zij. RTL Nieuws deed onderzoek bij 160 aanbieders, 46 van hen vertoonden opmerkelijke zaken. Het kan dan gaan om, maar blijft niet beperkt tot drugshandel, bedreigingen, valse declaraties en slechte zorg.
“Er is sprake van vernieling, bedreiging, drugshandel, geluidsoverlast en mensen waar je niet langs durft te lopen omdat ze vertellen over steekpartijen.” Dat is volgens een bewoner de situatie in het complex aan de Geert Grootestraat in Zwolle, waar forensische zorg aangeboden wordt. Forensische zorg is hulp voor mensen met een strafblad, die daarnaast een verslaving of stoornis hebben. Ze krijgen verplichte begeleiding, om de kans op recidive te verkleinen.
Aanwezigheid van drank en drugs
Het is twijfelachtig of dat in Zwolle goed gaat. De bewoner ziet het ook vaak fout gaan. “Ik zie hier mensen die wel graag de laatste stap naar een normaal leven willen maken, maar die glijden af door alle drank en drugs die hier is”, vertelt hij aan RTL. Uit het onderzoek van RTL blijkt dat het op meerdere plekken in het land fout gaat. In Hoensbroek woonde bijvoorbeeld een drugsdealer in het pand van een instelling. “Dat is als het plaatsen van een mokkaliefhebber in een winkel met mokkataartjes. De verleiding is dan wel heel groot”, reageert hoogleraar forensische Geestelijke Gezondheidszorg Chijs van Nieuwenhuizen tegen RTL.
Bij sommige instellingen vallen torenhoge winsten op, soms wel tot dertig procent van de omzet. Ook is er sprake van bestuurders die zichzelf enkele tonnen per jaar bonus geven.
Landelijke overheid schiet tekort
Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de alle zorginstellingen de afgelopen drie jaar geen bezoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft gehad. Wat opvalt is dat sommige instellingen niet meer welkom waren in de gemeente, maar wel een nieuw contract kregen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De gemeentes hadden dan de subsidie al stopgezet wegens vermoedens van fraude of slechte zorg. Het ministerie van Justitie en Veiligheid erkent tegen RTL dat er problemen zijn bij sommige zorgaanbieders.
Reacties