Waarom werken in de GGZ?
Om erachter te komen of werken in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) iets voor jou is, is het goed om eerst te weten wat er onder de GGZ valt. De zorgsector is ontzettend breed. In een webinar over werken in de GGZ van zorginstelling Arkin wordt duidelijk dat er veel verschillende afdelingen en instellingen zijn. Zo zijn er organisaties gespecialiseerd in trauma’s (hier valt PTSS onder), verslavingszorg, eetstoornissen, angststoornissen, psychoses, tbs, psychiatrische zorg, jeugdzorg en ouderenzorg.
Esther van der Hek, coördinerend verpleegkundige bij Mentrum, werkt al dertig jaar in de psychiatrische zorg en heeft ervaring op verschillende afdelingen. “Het mooiste aan mijn werken in de GGZ vind ik de afwisseling”, vertelt ze in het webinar van Arkin. “Je maakt natuurlijk veel heftige dingen mee, maar er is ook veel ruimte voor humor. Psychiatrische patiënten zijn heel eerlijk. Ze delen altijd hun mening. Dat heeft ook mooie kanten. Omdat je voor ieder individu een eigen behandelplan maakt, kun je op een creatieve manier iets betekenen voor die mensen. Ik merk dat er in de GGZ dan ook veel ruimte is om zelf invulling te geven aan het werk en om dingen die je bedenkt op te pakken.”
Werken in de GGZ: wat houdt het in?
Om welke hulpvraag het ook gaat, het draait binnen de GGZ altijd om het maken van een terugvalpreventieplan. “Bij iedere cliënt is het belangrijkste dat hij of zij zelf herkent wat het probleem is en het vervolgens kan voorkomen”, vertelt Van der Hek. “Inzicht hebben in je ziekte is heel belangrijk. Wat gaat er mis en wat kunnen we daaraan doen? We proberen een behandelplan altijd samen met de patiënt op te zetten. Vaak moet je zo’n plan vervolgens blijven verfijnen en bijschaven. Een mooi voorbeeld hierbij is dat als iemand met een eetstoornis aangeeft altijd te willen eten, behalve onder de douche, je afspreekt dat die persoon bij sterke drang naar eten even onder de douche gaat staan. Dat help echt.”
Een ander bekend fenomeen binnen de GGZ is de zogenaamde dimtraining. Tijdens die training leren nieuwe medewerkers in een paar dagen een aantal tools om met agressie om te gaan. Zowel fysiek als verbaal. Van der Hek is blij dat deze training nu verplicht is, want helaas is agressie part of the job in de GGZ. “Je wordt nog weleens uitgescholden, zeker wanneer je werkt in de chronische sector. Dat wordt nooit normaal, maar het helpt wel als je getraind bent. Je leert in een paar dagen de-escalerend op te treden en zelf ben je weerbaarder voor wat er over je heen komt.”
Met welk diploma werk je in de GGZ?
Wie als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg wil werken hoeft trouwens niet per se een hbo-diploma te hebben. Evelien van der Laan, recruiter bij Arkin, vertelt dat je met een mbo-diploma ook in de GGZ kan werken. “Zeker met een mbo 4 of mbo 5-diploma kun je bij ons aan de slag. Niet overal, maar bijvoorbeeld wel in klinieken. Daarnaast word je bij ons ook opgeleid tot verpleegkundige 1, verpleegkundige 2 en gecombineerd verpleegkundige.” Haar collega, Erik Berkhout, vult aan dat er binnen de GGZ vrijwel altijd vacatures zijn. “We zoeken altijd verpleegkundigen, ggz-psychologen en psychiaters. Eigenlijk is de vraag naar mensen binnen onze sector altijd groter dan het aanbod.”
Wil je ervaringen lezen over werken in de GGZ? In dit artikel vertellen Joris en Hein over hun ervaringen met werken in de GGZ en in dit artikel delen Elfi en Eva hun ervaringen over de opleiding tot verpleegkundig specialist in de GGZ.
Reacties