Daarom hebben wij zes tips op een rij gezet om jou als starter in de zorg te helpen bij het vinden van een passende functie en werkgever.

  1. Draai het eens om!

Je kunt natuurlijk vacaturesites gaan afstruinen en alle mogelijkheden bekijken. Bij iedere vacature denk je dan: ‘Zou dit iets kunnen zijn?’ Het gevaar schuilt er dan in dat je jezelf in de vacature probeert te passen.

Onze eerste tip is daarom: draai het eens om! Denk eerst goed na over jouw kwaliteiten en valkuilen, en over de werkzaamheden waar jij energie van krijgt. Wat vond je het leukst om te doen tijdens jouw stages en bijbanen? Wil je graag met ouderen werken in de zorg, met verstandelijk beperkten of zie je de hectiek van een IC helemaal zitten? En waarom past juist dit nu zo goed bij jou? Zorg dat je een goed beeld hebt van jezelf als mens en als zorgprofessional, en duik vervolgens in het aanbod van vacaturesites en zorgorganisaties.

  1. Ga in gesprek met je omgeving

Het kan best moeilijk zijn om van jezelf je sterkste punten en valkuilen te benoemen, vooral als starter. Vrienden, familie en collega’s kunnen hierbij helpen. Dus ga eens langs bij mensen die jou goed kennen en/of die kennis hebben van werken in de zorg, en stel vragen. Wat waarderen zij aan jou? Wat zijn je belangrijkste eigenschappen? Waar sta je voor? En wat voor functie zou daarbij passen?

  1. Bezoek de NURSE. Beurs

Wil je weten wat er allemaal mogelijk is met jouw zorgdiploma? Oriënteer je dan door een carrièrebeurs te bezoeken, zoals NURSE. Deze speciale zorgbeurs is volledig gericht op starters en bijna afgestudeerde studenten. Het geeft jou de kans om in één dag alle kanten van de zorgwereld beter te leren kennen, zodat je een beter beeld krijgt van alle mogelijkheden en goed begint aan jouw carrière als zorgprofessional.

NURSE. biedt lezingen, paneldiscussies en een grote beursvloer waar je in gesprek kunt gaan met meer dan veertig zorgorganisaties. Zij kunnen jou informeren over het werk, salaris en kansen die er liggen. NURSE. is gratis te bezoeken, je kunt je aanmelden via de website.

  1. Regel als starter in de zorg een meeloopdag!

Misschien wel net zo belangrijk als een functie vinden die bij jou past, is een organisatie vinden waar jij je als starter in de zorg thuisvoelt. Zorgprofessionals die binnen een jaar alweer vertrekken bij hun werkgever, doen dat vaak vanwege de werksfeer.

Het gevoel moet goed zijn, en vandaar tip 4: regel een meeloopdag bij een zorgorganisatie. Als jij een organisatie mailt met de vraag of je een dagje mee mag lopen om te kijken of een bepaalde functie/afdeling bij jou past, is de kans best groot dat dit lukt! Er is flinke krapte op de arbeidsmarkt, dus veel zorgorganisaties zien jou graag komen.

  1. Loopbaanadvies

Je kunt bij het maken van een keuze natuurlijk ook de hulp inroepen van professionals. Er zijn talloze loopbaanadviseurs waar je hiervoor terechtkunt. Daarnaast zijn er initiatieven die speciaal in het leven zijn geroepen om zorgmedewerkers te helpen bij het maken van de juiste keuze. Met als doel de hoge uitstroom onder zorgprofessionals te verminderen.

Twee tips: Sterk in je werk (gratis loopbaancoach) en Transferpunt Zorg en Welzijn.

  1. Flexwerken: uitzendkracht, interne flexpool of ZZP’er.

Zeker als je nog niet zeker weet welke kant je precies op wilt, kan flexwerken weleens een uitkomst bieden. Als uitzendkracht kun je in korte tijd in allerlei functies en in verschillende instellingen terechtkomen. Een uitstekende manier om als starter in de zorg te ontdekken wat bij jou past, terwijl je meteen geld verdient!

Je kunt ook solliciteren bij een interne flexpool van een grote zorgorganisatie. Via zo’n flexpool kun je opdrachten krijgen op allerlei afdelingen in een ziekenhuis, bijvoorbeeld. Past zelfstandig ondernemen bij jou? Dan kun je overwegen om als zzp’er aan de slag te gaan!

Flexwerken komt niet altijd even positief in het nieuws, maar is dat wel terecht? Bekijk de webinar ‘De toekomst van flexwerken’ om meer te leren over flexwerken in de zorg.