Het zorgnetwerk richtte zich na de oprichting in 2016 in eerste instantie op het tegengaan van antibioticaresistentie. In 2024 werd het aandachtsgebied verbreed naar antimicrobiële resistentie. Naast bacteriën vallen daaronder ook virussen, schimmels en parasieten, want ook daarvoor kunnen mensen resistent worden.
Het AMR Zorgnetwerk Noord-Holland | Flevoland speelt een actieve rol in het informeren en bewust maken van zorgprofessionals over antimicrobiële resistentie. Samen met zorgpartners uit de regio richten zij zich op surveillance, infectiepreventie en het juiste gebruik van antibiotica.
Aanleiding voor de oprichting van het netwerk was de toenemende antibioticaresistentie, waarbij bacteriën immuun zijn geworden voor antibiotica. Sommige infecties zijn daardoor moeilijk of zelfs onmogelijk te behandelen. Dit groeiende probleem, dat vaak onzichtbaar is en zich pas op de middellange termijn manifesteert, vormt een ernstige bedreiging voor de wereldgezondheid.
Deskundigen voorzien wat dat betreft een sombere toekomst. In 2050 kunnen mogelijk wereldwijd 10 miljoen mensen per jaar overlijden door antibioticaresistentie, waardoor zelfs de meest onschuldige infecties dodelijk kunnen zijn. Als reactie hierop heeft de Minister van Volksgezondheid een landelijk actieplan geïnitieerd. De regionale zorgnetwerken zijn opgezet om dit plan uit te voeren.
Voor meer informatie over de activiteiten van het AMR Zorgnetwerk NH-FL kan je deze speciale website bezoeken. Daar vind je uitleg over zorginfecties, antibioticagebruik en -resistentie, en welke factoren daarop van invloed zijn in de regio Noord-Holland en Flevoland.