Aart Eliens volgde de A- en B-opleiding tot verpleegkundige. Toen in 1980 de opleiding verplegingswetenschap startte in Maastricht, ging hij daar studeren. “In 1984 behoorde ik tot de eerste groep van zeven studenten die daar afstudeerden”, vertelt Aart. “Maar verpleegkunde was al mijn passie vanaf 1973. En dat is het nu nog steeds.”

Al in 1982 schreef hij, samen met Theo Dassen, het ‘Zwartboek van de verpleging’ in opdracht van ‘Het Beterschap’, destijds de belangenvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden. “We beschreven in dat boek wat de gevolgen zijn van een tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen.” Wat dat betreft was Aart Eliens zijn tijd ver vooruit.

Ook nu nog maakt Aart Eliens zich hard voor de verpleging en verzorging. In zijn gratis te downloaden ‘Witboek 2022’ wil hij “tegenwicht bieden aan de vaak sombere berichtgeving in dagbladen over verplegen en verzorgen.” In zijn trainingen leert Aart Eliens zorgverleners om te vertrouwen op hun kennis en kunde. “Ik houd niet zo van het diagnose-recept model. Ik wil zorgverleners leren om zelf na te denken en om naar creatieve oplossingen te zoeken samen met hun cliënten.”