Het begon allemaal bij de opleiding tot fysiotherapeut. “Eigenlijk wilde ik daarna nog geneeskunde studeren, maar ik vond dat ik daarvoor te veel moest lenen”, vertelt Afke van der Vliet. Geen probleem, want ze vond haar weg op een andere manier ook wel. “Ik ben eerst naar Oostenrijk verhuisd. Daar heb ik twee jaar lang sporters behandeld; in de winter de wintersporters, in de zomer de paragliders. Maar de geneeskunde bleef me trekken.”

Na een avontuur als consultant in de medische industrie, waarvoor ze de hele wereld overging, vond Afke van der Vliet het tijd voor meer vastigheid. Die vond ze in de opleiding tot Physician Assistant (PA). “Ik solliciteerde voor een opleidingsplek bij de traumatologie, vanwege mijn achtergrond. Maar toen kwam ik per ongeluk bij de cardiologie terecht. Ik begrijp nog steeds niet hoe dat is gebeurd, en ik dacht toen: dit wordt niks. Wat hebben ze daar aan mij? Maar uiteindelijk wilden ze me toch graag inzetten, dus heb ik daar de opleiding gedaan. Het is heel leuk werk, daarom werk ik daar nu ook nog steeds, als zelfstandige.”

Naast cardiologie ligt Afke van der Vliet’s expertise bij de huisartsen(spoed)zorg. “Toen ik tijdens de opleiding stage moest lopen bij een huisarts, was ik sceptisch. Ik dacht: als huisarts ben je óf te vroeg bij een gezondheidsprobleem, of te laat. En de functie van PA in de huisartsenzorg was toen nog vrij nieuw, dus huisartsen stonden vaak ook niet om ons te springen. Maar uiteindelijk vond ik mijn plek, en bleek ik de huisartsenzorg superleuk te vinden. En andersom was de huisarts positief verrast over wat een PA allemaal kan doen.”

Haar uitgebreide ervaring en praktische kennis als PA zet Afke van der Vliet nu in om trainingen te geven aan zorgprofessionals, en als spreker op congressen.

Wil je meer van Afke van der Vliet zien, lezen of met haar in contact komen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Afke van der Vliet of stuur haar rechtstreeks een bericht.