Zijn voornaam verraadt het al: Alistair Niemeijer is een halve Brit. Hij heeft een Engelse moeder en woonde ook een deel van zijn leven in Engeland. Uiteindelijk kwam hij toch naar Nederland om filosofie te studeren. “Dat vond ik heel leuk, maar ik wilde toch de iets praktischere kant op. Toen ben ik medische ethiek gaan doen.” Als medisch- en zorgethicus ontpopte Alistair Niemeijer zich tot geliefd docent en veelgevraagd spreker op congressen.
Met zijn heldere, geëngageerde manier van vertellen motiveert Alistair Niemeijer toehoorders om met hem mee te denken over ethische dilemma’s in de zorg. Daarbij put hij ook uit eigen ervaringen met zijn zoon Samuel, die downsyndroom en epilepsie heeft. “Als zorgorganisatie moet je duidelijk maken waaróm je het belangrijk vindt om bepaalde besluiten te nemen. En dat is vaak ingewikkeld, dat heb ik ook gezien met Samuel. De zorg voor hem is heel complex, met veel verschillende behandelaren. Als die niet goed communiceren, dan is er geen overzicht.”
“De themathiek rond de Wet zorg en dwang (Wzd) is ook een goed voorbeeld. Dat gaat over het beperken van iemands vrijheid, en dat is heel fundamenteel. Je moet dan goed inzichtelijk maken welke waarden op het spel staan. En daarmee bedoel ik meer dan alleen het gebruik van woorden als ‘waardigheid’ en ‘persoonsgericht’. Dat is veel te abstract. Ik wil weten: wat is dan waardig? Wat bedoel je ermee? Wat houdt het in?”
Wil je meer van Alistair Niemeijer zien, lezen of in contact komen met hem? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Alistair Niemeijer of stuur hem rechtstreeks een bericht.