Annemarie Timp begon haar carrière als wat toen nog ‘z-verpleegkundige’ heette. “Mensen kokers aandoen en bedhekken omhoog zetten was toen nog de normaalste zaak van de wereld”, vertelt ze zelf over die tijd. “Scheurpakken, Zweedse banden. Ik heb het allemaal gedaan, en ik was er destijds ook van overtuigd dat dat goed was.”

Hoe anders kijkt ze daar nu tegenaan. Na een aantal jaar betrokkenheid bij verschillende zorgvernieuwingsprojecten, begon Annemarie Timp haar werk als cliëntvertrouwenspersoon (CVP) bij een zorgorganisatie. “Dat was toen nog een nieuwe functie, dus ik moest pionieren. Uiteindelijk heb ik daar 12,5 jaar gewerkt als CVP. In die periode was ik ook bestuurslid van de beroepsvereniging voor vertrouwenspersonen in de zorg, BeVeZo.”

Toen de Wet zorg en Dwang (Wzd) werd opgezet, raakte Annemarie Timp daar als bestuurder van BeVeZo intensief bij betrokken. “De CVP was in eerste instantie niet opgenomen in de wet, en dat vonden wij raar. De Wzd is er om de rechtspositie van cliënten te verbeteren, en de CVP speelt daarin een belangrijke rol. Want het proces omtrent dwang/onvrijwillige zorg kan veel vragen bij cliënten en/of de vertegenwoordiger oproepen, en daar hebben ze soms ondersteuning bij nodig. Iemand die partijdig is, en waar ze op kunnen vertrouwen.”

De inkoop van het CVP werk verloopt via de zorgkantoren. De kwaliteitsborging van de CVP verloopt via de Stichting Landelijke faciliteit CVP. Deze stichting is opgericht in 2019, en Annemarie Timp vormt daar samen met M. Langermans het bestuur.

Wil je meer van Annemarie Timp lezen, zien of horen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Annemarie Timp of stuur haar rechtstreeks een bericht.