Dat Beatrijs Hofland al vroeg in haar leven besloot om geestelijk verzorger te worden, heeft met een persoonlijk moment te maken. “Aan het sterfbed van mijn oma, toen ik alle ontredderde familieleden zag, dacht ik: dit is juist het moment dat je iemand kunt bijstaan.”
En zo geschiedde. Tegenwoordig werkt Hofland niet alleen zelf als geestelijk verzorger, maar geeft ze ook scholing en training aan collega-zorgverleners. In haar lessen leert ze hen om zingeving en levensvragen bespreekbaar en tastbaar te maken. Dit alles doet ze onder andere met behulp van tools en het ontwikkelen van creatieve werkvormen.
Hofland wil hen op deze manier meegeven dat zingeving en levensvragen het waard zijn om op de kaart te zetten binnen organisaties en binnen de cliëntrelatie. “En als je het op de kaart zet, dat je de gesprekken hierover dan ook voert met al je zintuigen. Met name dit laatste is heel belangrijk; we leren in de zorg vaak wel om te luisteren en samen te vatten en een behandelplan te maken, maar zouden veel meer kunnen doen met onze andere zintuigen, waaronder onze intuïtie en creativiteit.”
Hoe je dat doet als verzorgende? Hofland legt uit: “Een voorbeeld hiervan is om in een gesprek over wat van betekenis is voor een ander, beeldmateriaal te gebruiken. Fotokaarten om aan te wijzen wat van symbolische waarde is. Gebruik maken van de voorwerpen in de kamer, persoonlijke sieraden, foto’s op het nachtkastje en dan daarover in gesprek te gaan. Gebruik te maken van metaforen, als je goed luistert komen mensen zelf vaak met de mooiste beelden en metaforen om aan te duiden wat hen is overkomen. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.”
Wil je meer van Beatrijs Hofland lezen, zien of met haar in contact komen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Beatrijs Hofland of stuur haar rechtstreeks een bericht.