Chermaine Kwant kreeg een herseninfarct op haar 25e, werd gediagnosticeerd met de zeldzame longziekte pulmonale arteriële hypertensie (PAH) en had uiteindelijk een longtransplantatie nodig om te overleven. Het liep gelukkig goed af, en met hernieuwde energie zette de van origine diëtist vervolgens een bijzondere stap: ze ging wetenschappelijk onderzoek doen naar de invloed van voeding op de aandoening die haar zelf bijna fataal werd.

“Vroeger wilde ik eigenlijk kok worden”, vertelt Chermaine. “Per toeval kwam ik bij de opleiding voeding en diëtetiek terecht en dat vond ik geweldig. Het leek me toen al wel wat om onderzoek te doen naar voeding bij zeldzame ziekten. Uiteindelijk moest ik er zelf een krijgen om het echt te gaan doen, maar het is wel gelukt!”

De kennis en levenslessen die ze als zorgprofessional én ervaringsdeskundige opdeed, gebruikt Chermaine nu in inspirerende lezingen voor zorgverleners. Over werkdruk, werkgeluk, kwaliteit van leven én haar mening dat er best wat meer ‘rebellen’ in de zorg mogen zijn. “Mensen die kritisch durven zijn naar zichzelf en naar een ander, die durven anders te zijn en anders te doen. Én die goed kunnen lachen, ook om zichzelf!”

Wil je meer van Chermaine Kwant lezen, zien of met haar in contact komen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Chermaine Kwant of stuur haar rechtstreeks een bericht.