Daniel Kaag legt de nadruk op een beter leven, vertelt hij. “Mensen kunnen ziek zijn, maar nog wel heel veel uit hun leven willen halen en ontdekken. Terwijl andere mensen misschien fysiek wel volledig gezond zijn, maar het gevoel hebben dat ze geen waardevolle doelen hebben in het leven.” Hierbij raakt hij aan de kern van een belangrijke ontwikkeling in de zorg, waarin de focus steeds meer komt te liggen op welbevinden, op kwaliteit van leven.

De kern: mentale gezondheid is de basis voor een gezonde leefstijl. Maar hier zit meer achter. “Soms zitten mensen in de overlevingsstand. Bijvoorbeeld doordat ze zich niet competent voelen of doordat ze het idee hebben dat ze alleen maar dingen moeten,” legt Daniel Kaag uit. “Dan gaan we eerst die behoeftenfrustraties oplossen en daarna verder kijken.” Daniel Kaag helpt mensen om uit de overleefstand te komen en zich vitaler te voelen. “Een optimale leefstand, of vitaliteit, heb je bereikt wanneer je een autonoom en zinvol leven ervaart.”

Daniel Kaag herkent veel situaties en frustraties die spelen in de zorg door zijn eerdere ervaringen in het onderwijs. “Veel stress, een hoog verwachtingspatroon, te weinig tijd… Zorgmedewerkers willen aandacht geven aan patiënten, hun werk goed uitvoeren, mensen helpen. Hoge werkdruk en protocollen kunnen dan voor frustraties zorgen.”

Wil je meer van Daniel Kaag zien, lezen of in contact komen met hem? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Daniel Kaag of stuur hem rechtstreeks een bericht.