Daniëlle vertelt dat haar liefde voor de zorg al vroeg begon. “Al op de basisschool wilde ik alleen maar voor mensen zorgen. Dat is nooit opgehouden.”

Door de opleiding tot Hartbewakingsverpleegkundige heeft ze zich gespecialiseerd in cardiologie. Op de ambulance krijgt ze voornamelijk met acute zorg te maken, maar daar kennen deze vakgebieden ook een overlapping. “Mijn specialisatie is nooit ouderenzorg geweest, maar hartproblemen komen toch voornamelijk voor bij ouderen. Op de hartbewakingsafdeling heb je veel oudere mensen liggen. Ook in de ambulance komen we steeds meer ouderen tegen. Daarbij vind ik het goed om te weten wat de verschillen zijn tussen een jong lichaam en het ouder wordende lichaam.”

Atriumfibrilleren is zo’n aandoening die bij ouderen niet echt op te lossen is, aldus Daniëlle. Toch wil ze andere zorgprofessionals leren hoe ze de klachten bij hun patiënten kunnen herkennen. Maar ook wil ze laten zien welke behandelingen er mogelijk zijn omtrent deze hartritmestoornis. ,,Vaak wordt een hartritmestoornis laat ontdekt bij ouderen. Omdat de klachten die erbij horen, zoals snel moe zijn, vocht vasthouden of druk op de borst, ook bij een ander ziektebeeld horen die al eerder op de radar was. Of snel aan ouderdom worden toegeschreven.”

Als zorgprofessionals eerder deze signalen opvangen, kunnen er mogelijke andere complicaties voorkomen worden. ”Zo kan een herseninfarct ontstaan door deze hartritmestoornis. Dat komt doordat het bloed niet goed wordt doorgepompt. Daardoor ontstaan er bloedpropjes die naar de hersenen kunnen schieten.”

Daniëlle licht alvast een tipje van de sluier over hoe je dit kunt tegengaan. ,,Je kunt dan bijvoorbeeld beginnen met bloedverdunners. Hierdoor gaat het bloed makkelijker stromen en wordt een herseninfarct tegengegaan. Ook kan er gestart worden met medicatie, zodat het hart rustiger gaat kloppen. De stoornis is dan niet over, maar kan zo wel beter worden gecontroleerd.”

Meer weten over Danielle Hols? Kijk dan hieronder voor meer artikelen. Of kom persoonlijk met haar in contact.