Ondanks de verschillende taken die Dominique heeft, staat bij haar het onderzoek of euthanasie mogelijk is bij patiënten met psychisch lijden voorop. Dominique hierover: “Door mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige in de jaren tachtig, kwam ik vaker in aanraking met mensen die op een andere manier ernstig en uitzichtloos lijden dan iemand met een lichamelijke ziekte. Ik kwam ook veel mensen tegen die door dat psychische lijden suïcide pleegden.” Dominique legt uit dat deze mensen vaak niet meer bij hun behandelaar terecht konden, niet met hun vraag om euthanasie en ook niet voor een verder behandelplan. ,,Hun leven was zo uitzichtloos, dat ze er dan ‘maar’ zelf een eind aan maakten. Dat was echter vaak heftig en een gewelddadige manier van sterven. Het was niet alleen een niet-waardige manier van sterven voor zichzelf, maar ook voor hun naasten was het niet prettig.”

Toen rees bij haar de vraag: ‘Als iemand het leven niet op een waardige manier geleefd krijgt, mag hij dan wel op een waardige sterven?’

Vanuit die vraag begeleidt ze nu psychische patiënten die hun lijden uitzichtloos vinden. Zij helpt met vragen stellen over het lijden en helpt artsen en medisch specialisten beslissen wanneer dit lijden uitzichtloos is of het gewenste einde binnen de euthanasiewetpast.