Hornstra kwam per toeval in aanraking met de opleiding logopedie, tijdens een open dag voor examenleerlingen. Na haar masterstudie werkte ze een tijdje in een logopediepraktijk. “Maar dat paste niet goed bij me, het was te veel van hetzelfde.” In 2018 kwam ze terecht bij Talant, waar ze al eens stage had gelopen. “De verschillende syndromen, de mate van beperking, het rekening houden met gedrag en de omgeving. Er zijn veel meer aspecten waar je mee aan de slag moet dan bij ‘normaal’ ontwikkelde personen.”

“De problematiek in de gehandicaptenzorg is steeds weer anders. Je moet constant opnieuw nadenken, maatwerk leveren. En de uitkomst kan heel onverwacht zijn. Dat maakt het werk zo leuk en uitdagend.”

Samen met collega-logopedist Gerda Pavlis-Maldonado onderzoekt Hornstra hoe we beter kunnen communiceren met mensen met downsyndroom, door gebruik te maken van ondersteunende communicatiemiddelen. “Moeten we het bijvoorbeeld opschrijven, plaatjes gebruiken, of voorwerpen? Het verschilt heel erg per persoon wat goed werkt.”

Wil je meer van Eline Hornstra lezen, zien of horen? Bekijk dan hier de webinars, video’s en verhalen van Eline Hornstra of stuur haar rechtstreeks een bericht.