Per toeval kwam ze tijdens haar studie in de psychiatrie terecht, en daar werd Elseline Kraak’s enthousiasme voor de GGZ geboren. “Hoe begeleid je mensen vanuit verbinding, niet alleen vanuit de diagnose”, vertelt ze. “Wie heb ik voor me, wat is het verhaal van diegene, waar komt hij/zij vandaan, waar ligt de last en hoe kan ik daarin ondersteunen? Hoe kan ik iemand helpen om het leven weer op te pakken. Het is leuk en uitdagend werk.”

Na jaren als begeleider te hebben gewerkt met cliënten van jong tot oud, ging Elseline Kraak zich richten op activering. Ze zette sociodrama op bij GGZ Centraal, gaf sociale vaardigheidstrainingen aan cliënten en leerde hen kookvaardigheden. “Uiteindelijk is de afdeling onderverdeeld en ben ik me meer gaan richten op de inhoud. Op het geven van trainingen aan medewerkers, intervisie opbouwen, klinische lessen, et cetera.”

Kraak maakte de overstap naar een organisatie gericht op begeleid wonen, maatschappelijke opvang en activering. Ze zette daar een woonlocatie op voor kwetsbare jongeren, werkte als intake coördinator en hielp met het opzetten van een academy met trainingen en coaching voor medewerkers. De afgelopen acht jaar heeft ze dit steeds verder ontwikkeld, en sinds juni 2022 werkt ze volledig als zzp’er. Deze overstap leidde uiteindelijk tot haar eigen bedrijf, van waaruit ze nu allerlei trainingen geeft aan zorgprofessionals in de langdurige zorg. “Ik richt me op de GGZ, ouderenorganisaties die mensen begeleiden met een vorm met dementie en de verstandelijk gehandicaptenzorg. De verhalen – en ervaringen van cliënten neem ik mee in mijn trainingen, zij zijn mijn inspiratiebron.”

Wil je meer van Elseline Kraak lezen, zien of horen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Elseline Kraak of stuur haar rechtstreeks een bericht.