Na haar opleiding European studies heeft Fatos Ipek-Demir als senior adviseur gewerkt bij E-Quality (nu Atria), waar ze advies gaf over inclusie van en gelijkwaardigheid voor kwetsbare groepen in beleid. Ze vindt het belangrijk dat ogenschijnlijk verschillende werelden elkaar opzoeken en van elkaar leren. Na 20 jaar in het sociaal domein gewerkt te hebben als trainer, adviseur, gespreksleider en praktisch onderzoeker, is ze daarom 5 jaar geleden gestart als zzp’er.
Fatos vindt de broodnodige verbeteringen en verbindingen te langzaam gaan en heeft in 2018 Stichting OMAZ (oudere migranten aan zet) opgericht. Vanuit die stichting is haar missie ontstaan om de stem van migrantenouderen te laten horen en beleid te verbeteren. “Ik heb als kind aan den lijve ondervonden hoe het is om uitgesloten te worden. Gelijkheid is een rode draad in mijn leven.”
Als ambassadeur en inspirerend spreker gaat Fatos nu het land rond om dit onderwerp bij zorgorganisaties op de kaart te zetten. “We hebben allemaal vooroordelen en kennen elkaar niet goed. Laten we daar wat aan doen. Wat is de bagage van de patiënt? Waarom zijn migranten mantelzorgers zo betrokken? Hoe komt het dat in 2020 een zorgverlener de enige moslim op een afdeling mosterdsoep met spekjes geeft? Hoe kunnen we door zorgvuldige communicatie beter gaan samenwerken in de driehoek?”