Harro Seelaar is als neuroloog werkzaam in het Alzheimercentrum en FTD expertisecentrum van het Erasmus MC. Daarnaast vormt wetenschappelijk onderzoek een belangrijk deel van zijn werkzaamheden. Hij schreef in het vierde jaar van zijn studie al een scriptie over frontotemporale dementie, en dat onderwerp heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. “Het is een schrijnende ziekte”, vertelt Harro Seelaar. “Je ziet echt de persoonlijkheid van iemand veranderen, dat intrigeerde mij vanaf het begin om dit ziektebeeld beter te leren begrijpen.”

FTD komt in verhouding veel voor bij jonge mensen (onder de 65). Afhankelijk van de variant heeft de aandoening een sterke invloed op gedrag, motoriek of taal. Met zijn onderzoek wil Harro Seelaar de ziektebeelden beter leren begrijpen en eerder kunnen diagnosticeren. “Liefst wil je natuurlijk kunnen genezen, maar in eerste instantie gaat het om situaties verbeteren. Frontotemporale dementie is deels erfelijk, dus ik doe ook onderzoek met families. Dat is ook een interessant én moeilijk aspect van de aandoening. Het motiveert mij nog meer om iets voor patiënten en hun families te betekenen.”

Wil je meer van Harro Seelaar zien, lezen of in contact komen met hem? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Harro Seelaar of stuur hem rechtstreeks een bericht.