Helen de Graaf-Waar riep al van jongs af aan dat ze verpleegkundige wilde worden. “Mijn moeder en beide oma’s gingen me al voor”, vertelt ze. “Zij waren mijn voorbeelden. De verhalen waar ze mee thuiskwamen, over wat ze konden betekenen voor mensen. Dat vond ik heel interessant.”

Nadat ze haar opleiding afrondde, ging Helen de Graaf-Waar aan de slag als oncologieverpleegkundige in Zwitserland. Eenmaal terug in Nederland ging ze zich verder specialiseren in die richting, gecombineerd met palliatieve zorg. Na een interessant uitstapje naar de ontwikkeling van de elektronische patiëntendossiers (‘ik wil verpleegkundige zorg meetbaar en transparant maken’), kwam ze als verplegingswetenschapper terug bij het vak waar ze voor in de wieg is gelegd.

Haar functie als onderzoeker combineert ze met het docentschap. Klinisch redeneren in het verpleegkundig proces, dat is haar belangrijkste expertise. Als docent helpt ze studenten verpleegkunde en andere zorgverleners graag met het verbeteren van hun vaardigheden op dit gebied. En als onderzoeker werkt ze aan de ontwikkeling van ondersteuning van het proces op zich in elektronisch patiënten dossiers.