Hugo Schalkwijk hoeft niet per se het podium op met zijn kennis, hij ziet zichzelf meer als gids. “Ik wil zorgprofessionals de tools geven om op zoek te gaan naar hun geschiedenis. Juist bij verpleegkundigen en verzorgenden zie ik dat dit heel belangrijk is”, vertelt hij. “Wat we met corona meemaken, is heel bijzonder. Dus dat moeten we vastleggen. Als we dat achteraf doen, is het al te laat. Dan vergeten we de details. Terwijl juist die details laten zien hoe belangrijk de rol van verpleegkundigen en verzorgenden is.”

Als zoon van een verpleegkundige kwam Hugo Schalkwijk al op jonge leeftijd in contact met het vak verpleegkunde. Echt gefascineerd raakte hij tijdens een bijbaan als baliemedewerker op een verpleegafdeling die in de jaren ’90 de aidsafdeling was. “De oudgedienden van de afdeling hadden zulke bijzondere verhalen. Over hoe er opeens een veel mondigere patiëntengroep het ziekenhuis in kwam, en hoe juist de verpleegkundigen wisten hoe ze daarmee om moesten gaan. Ze hadden hun ervaringen en verhalen uit die tijd bewaard in een plakboek. Maar toen ik daarvoor terugkwam voor mijn scriptie, was het weg. In de geschiedenisboeken over hiv/aids vond ik de rol die verpleegkundigen speelden ook niet terug. Toen bedacht ik me: deze verhalen zijn er door het hele land. Ook nu, in tijden van corona. En die verhalen moeten we opslaan en doorvertellen. Dat verdienen ze.”

Hugo Schalkwijk is binnen V&VN aangesteld om de activiteiten en het collectiebeheer van het museum voor verpleging en verzorging FNI voort te zetten. Sinds 2014 is dit geregistreerd museum volledig digitaal. Het toont de ontwikkeling van het vak door de jaren heen, verhalen van belangrijke verpleegkundigen (zoals Florence Nightingale en Anna Reynvaan) en ervaringen van zorgverleners in coronatijd. “We willen de geschiedenis en het erfgoed van de verpleegkunde ook voor de toekomst veiligstellen.”

Naast zijn werkzaamheden voor V&VN werkt Hugo Schalkwijk als onderzoeker aan het lectoraat persoonsgerichte zorg in een ouder wordende samenleving aan Fontys hogescholen.

Wil je meer van Hugo Schalkwijk zien, lezen of in contact komen met hem? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Hugo Schalkwijk of stuur hem rechtstreeks een bericht.