Na een succesvolle stage, wist Koos de Haan het zeker: hij wilde in de gehandicaptenzorg werken. “Ik heb ook nergens anders op gesolliciteerd na mijn afstuderen”, vertelt hij. “Mijn eerste baan was op een behandelafdeling voor mensen met LVB en psychiatrische- en gedragsproblemen. Daar heb ik ongelooflijk veel geleerd en nog meer interesse ontwikkeld in mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).”

Koos besloot zijn kennis over deze doelgroep te gaan verdiepen. Allereerst door zijn eerstegraads bevoegdheid te halen en als hbo-docent aan de slag te gaan, vervolgens door een wetenschappelijke studie te volgen. Daarna was het tijd om zijn kennis in de praktijk te gaan brengen.

Koos de Haan ontwikkelde de Leefstijltraining-PLUS, een aan mensen met LVB aangepaste verslavingsbehandeling. En de laatste jaren ontwikkelde hij onder meer twee e-learnings over mensen met LVB. “Overvraging leidt tot frustratie, zowel bij mensen met LVB als zorgverleners.  Ik wil zorgverleners graag meenemen in de mogelijkheden en onmogelijkheden van mensen met LVB.”