Dankzij een bijbaantje op een afdeling geriatrie en een bijzondere band met haar oma, wist Màrika Engel al tijdens haar studie welke kant ze op wilde. “Ik ging me interesseren voor oudere mensen en hun verhalen”, vertelt ze. Ze liep lang stage in verpleeghuizen en ging na haar studie aan de slag als ouderenpsycholoog.

“Het werken met ouderen in verpleeghuizen leerde mij dat problemen van mensen meestal niet beperkt blijven tot het individu. De familie eromheen, maar ook alle verschillende hulpverleners spelen daarin een belangrijke rol.” Het motiveerde Màrika Engel om zich te gaan verdiepen in systeemtherapie, de overkoepelende term voor partner- relatie en gezinstherapie. “De kern is dat je het systeem als geheel erbij betrekt, dus alle mensen die ergens aan deelnemen.”

Màrika Engel heeft inmiddels al een aantal jaar een eigen praktijk. Daarin behandelt ze niet alleen ouderen, maar ze staat via onderwijs, supervisies en cliënten nog steeds veel in contact met de verpleeghuiszorg. “Wanneer er verzorging of verpleging bij betrokken is, start ik altijd vanuit hun ervaring. Zij weten vaak het beste waar het probleem ligt van de oudere, of de boosheid. Vervolgens kan ik me daarin gaan verdiepen.”

Wil je meer van Màrika Engel zien, lezen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Màrika Engel.