Wanneer je dysfagie hebt, is eten en drinken eigenlijk altijd onprettig. Een belangrijk probleem is dat dit bij mensen met een verstandelijke beperking niet altijd wordt herkend door begeleiders. Cliënten kunnen het vaak niet duidelijk aangeven wanneer ze er last van hebben. “Een extreem voorbeeld hiervan is stikken. Ik zou onmiddellijk de gang op rennen en iemand aan z’n jasje trekken als mij dit gebeurt, maar mensen met een verstandelijke beperking doen vaak niets! Dat is heel gevaarlijk.”
Marloes Schüller-Korevaar werkt al ruim 20 jaar bij zorgorganisatie Alliade. Het is een grote organisatie met cliënten in alle leeftijdsgroepen, en van licht beperkt tot ernstig en meervoudig beperkt. “Geen dag is hetzelfde. Dat spreekt me enorm aan.”
Zowel in de praktijk als in haar onderzoek werkt ze veel samen met collega-logopedist Susanna van der Woude. Alarmerende cijfers over dysfagie bij mensen met een verstandelijke beperking, brachten hen ertoe om hier onderzoek naar te gaan doen. Doordat steeds meer organisaties de urgentie van dit probleem inmiddels zien, is er veel vraag naar het screeningsinstrument dat ze ontwikkelen. “We merken dat het begeleiders in de gehandicaptenzorg enorm helpt om dysfagie te signaleren. We hopen hiermee de kwaliteit van leven van een hele hoop mensen te verbeteren.”
Wil je meer van Marloes Schüller-Korevaar lezen, zien of horen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en artikelen van Marloes Schüller-Korevaar of stuur haar rechtstreeks een bericht!