Introverter worden. Impulsen beter kunnen beheersen. Het zijn zaken die horen bij gezond ouder worden. “Met andere woorden: het ‘gewone’ psychische ouder worden”, legt Martin Kat uit. “Je moet eerst weten hoe dat werkt, voor je bezig gaat met de problemen, met ziekte. Als je klachten ziet die niet in het normale beeld passen, dan ga je kijken: waar hoort dit bij?” Martin Kat is zich als geen ander bewust van hoe complex die problematiek bij ouderen kan zijn. In 2019 bracht hij een boek uit over ouderenpsychiatrie in de praktijk, vol met casuïstiek en gevalsbeschrijvingen. Martin Kat: “steeds weer een ‘plaatje bij een praatje’, zodat de tekst direct gaat ‘leven’.”

Martin Kat is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ouderen met psychische en psychiatrische aandoeningen zoals depressies, angststoornissen, psychosen en persoonlijkheidsproblematiek en dementieziekten. Hij initieerde het eerste Nederlandse handboek Ouderenpsychiatrie, dat inmiddels aan zijn vierde editie toe is. Naast zijn werk in de praktijk geeft hij les bij verschillende opleidingen. “Allerlei specialisten. Verzorgenden, verpleegkundigen, GZ-psychologen, maar ook aan tandartsen en mondhygiënisten!” vertelt hij enthousiast. “Er komen steeds meer gespecialiseerde tandartsen voor ouderen.”

Toen Martin Kat in de jaren ’80 als jonge psychiater voor de doelgroep ouderen koos, was het beeld van de samenleving nog anders. “Wat kon je nou met ouderen? Zo werd er tegenaan gekeken,” vertelt hij. Misschien is het nog steeds niet de populairste doelgroep onder jonge studenten, maar Martin Kat ziet dat er mooie ontwikkelingen plaatsvinden: “het is nu helemaal anders. Ik word alsmaar gevraagd voor optredens, lezingen, voordrachten. We willen steeds meer van ouderen weten, want de vergrijzing neemt toe en we zijn steeds langer ouder. Ouderen zijn nu helemaal hot.”

Wil je meer van Martin Kat zien, lezen of in contact komen met hem? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Martin Kat of stuur hem rechtstreeks een bericht.