Martine heeft een behoorlijke loopbaan in de verpleegkunde. Ze studeerde af in 1995 en kwam toen op de oncologie van het Erasmus MC Rotterdam terecht. Daar heeft ze nog een poos samen met haar moeder gewerkt. “Ik voelde me in eerste instantie niet direct tot verpleegkunde aangetrokken, omdat zij het ook deed. Voor mij was het geen ‘roeping’, zoals vaak wordt gedacht. Toch trok het me uiteindelijk en vind ik het nu het mooiste vak dat er is.”

Na 24 jaar op de oncologie is ze nu ook docent HBO-Verpleegkunde en leert ze studenten klinisch redeneren. “Het is de kern van ons vak. Als verpleegkundig specialist doe je het de hele dag. Je bent constant bezig met: wat is er écht gaande met deze patiënt. Dat leer ik ook aan studenten. Je kunt met allerlei redeneerhulpen nagaan wat er speelt. Vervolgens kun je de uitkomsten naast recent wetenschappelijk onderzoek leggen om na te gaan wat je er aan kunt doen.

Het mooie hiervan is dat iedere patiënt anders is en andere hulp nodig heeft. Dus je kunt bepaalde verschijnselen herkennen, maar je moet samen met de patiënt nagaan wat het beste is voor hem of haar om bijvoorbeeld pijn tegen te gaan. Dat is het mooie en persoonlijke aan klinisch redeneren.”