In haar jeugd kwam ze al regelmatig in contact met mensen met een verstandelijke beperking. Maureen Wissing is opgeleid als bewegingswetenschapper, maar toen de kans voorbijkwam om onderzoek te gaan doen naar mensen met (Z)EV(M)B was de keuze snel gemaakt. “Ik dacht: dit past bij mij. Met de onderzoeksvaardigheden die je hebt opgedaan iets bijdragen voor deze mensen, dat leek me mooi.”
Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar dementie bij mensen(Z)EV(M)B . Met als gevolg dat het lastig is voor zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg om deze aandoening bij cliënten te herkennen, en om hen passende zorg te bieden. “Zorgprofessionals vertellen ons dat er nauwelijks handvatten zijn voor signalering en diagnosticering”, vertelt Maureen Wissing. “Ook voor naasten is dit moeilijk. Zij zien bijvoorbeeld het gedrag van hun familielid veranderen en hebben behoefte aan een verklaring.”
De eerste vraag in haar onderzoek is hoe je dementie bij mensen met (Z)EV(M)B kunt herkennen. Volgens Maureen Wissing is dit complex, maar zijn er zeker subtiele signalen te herkennen. “Een toename van angstig gedrag, bijvoorbeeld. Of we zien mensen die de verkeerde kant oplopen, of dat ze hun arm niet meer aanbieden bij het aankleden. Maar dat zijn kleine dingen; met name wanneer je meerdere symptomen ziet en wanneer ze steeds vaker voorkomen, bestaat er een kans dat het dementie is.” Maureen Wissing werkt voor haar onderzoek onder meer aan een screeningsinstrument om dementie bij mensen met (Z)EV(M)B sneller te herkennen.
Wil je meer van Maureen Wissing zien, lezen of met haar in contact komen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Maureen Wissing of stuur haar rechtstreeks een bericht.