Miranda Koertshuis-Graumans werkte in het begin van haar zorgcarrière met kinderen en maakte na een aantal jaar de overstap naar de ouderenzorg. “Ik vind het interessant om te kijken hoe je mensen kunt bereiken”, vertelt ze. “Hoe je bij hun leefwereld kunt aansluiten en hen laten genieten, ondanks hun beperkingen. Dat is een dagelijkse uitdaging waar ik graag samen met het zorgteam een bijdrage aan lever.”

Onderzoek en onderwijs lopen als een rode draad door de carrière van Koertshuis-Graumans gelopen. Zo is ze ook docent verpleegkunde en heeft ze altijd verdieping gezocht in haar kennis en expertise, bijvoorbeeld op het gebied van Sensorische Informatieverwerking (prikkelverwerking) bij mensen met dementie. Als verpleegkundig specialist bij Dagelijks leven is het haar taak om de huisarts zo goed mogelijk te ondersteunen. “We zoeken daarin bewust de samenwerking op.”

In haar trainingen voor zorgprofessionals, kijkt Koertshuis-Graumans graag naar het onderwerp gedrag en gedragsveranderingen bij mensen met dementie. “Voorkomen is beter dan genezen, dus het is belangrijk om problemen tijdig te herkennen. Door systematisch in kaart te brengen wat beïnvloedende factoren kunnen zijn, kun je beter inspelen op mogelijke oorzaken.”