Oscar Kerkmans interesse voor zingeving ontstond een kleine tien jaar geleden, toen hij een jong persoon met ALS hielp met douchen en zij in haar verdriet uitriep: “Waarom is er niemand die met mij kan praten?!” Het zette hem aan het denken over het belang van aandacht voor zingevingsproblemen in de zorg. Hij ontwikkelde de overtuiging dat het erkennen en aanpakken van zingevingsproblemen de kwaliteit van zorg verbetert, en dat het ook op zorgverleners zelf een positief effect heeft.

Voordat hij in de zorg terechtkwam, is Oscar Kerkman onder meer DJ geweest en eigenaar van een delicatessenwinkel. Een diverse achtergrond, dus. “Maar uiteindelijk ontdekte ik dat ik in gesprek gaan met mensen het allermooiste vindt”, zegt hij. “Dus toen ben ik me gaan richten op de zorg.”

In zijn werk en lezingen benadrukt Oscar Kerkman het belang van intuïtie en gevoel als waardevolle instrumenten in het werk van zorgverleners. “Ik wil zorgverleners leren deze instrumenten te ontwikkelen, omdat ze daarmee prachtige momenten kunnen ervaren in hun werk. Het leidt tot persoonlijke groei en waardevolle inzichten, over jezelf en in contact met anderen.”