Na haar opleiding geneeskunde ging Nijenhuis-Huls direct door met de vervolgopleiding tot arts verstandelijk gehandicapten. “Mensen met een verstandelijke beperking zijn heel leuk om mee te werken”, vertelt ze. “Ze zijn wie ze zijn, hebben geen verborgen agenda.

Ook de complexe problematiek in de gehandicaptenzorg trok Nijenhuis-Huls aan. “Het is altijd een puzzel die je moet leggen; De verschillende syndromen, psychiatrie, het ‘huisartsdenken’, een stukje revalidatie. Dit werk biedt een combinatie van vakgebieden die ik allemaal interessant vind. En het is heel gevarieerd, van jong tot oud en van lichte tot ernstige en meervoudige beperkingen.”

Nijenhuis-Huls werkt sinds een aantal jaar bij Talant, onderdeel van Zorggroep Alliade. Daar is ze zich meer bezig gaan houden met wetenschappelijk onderzoek, naast haar werkzaamheden in de zorgpraktijk. De focus van haar onderzoek ligt momenteel op slaapapneu bij mensen met downsyndroom.

Een groot deel van deze doelgroep heeft deze aandoening, maar er zijn maar weinig mensen die ervoor in behandeling zijn. “Slaapapneu kan de oorzaak zijn van vermoeidheid, probleemgedrag en bepaalde gezondheidsproblemen. Het is dus voor de cliënten zelf, hun naasten en begeleiders belangrijk dat we daar iets aan doen. De WatchPAT is een apparaat waarmee we op een laagdrempeligere manier slaapapneu kunnen opsporen. Daardoor kunnen we straks een grote groep mensen helpen en hun kwaliteit van leven verbeteren.”

Wil je meer van Rixt Nijenhuis-Huls zien, lezen of met haar in contact komen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Rixt Nijenhuis-Huls of stuur haar rechtstreeks een bericht.