Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben last van dysfagie, maar dit is moeilijk te herkennen. Dat maakt het een urgent probleem. Snellere signalering kan de kwaliteit van leven van veel mensen verbeteren. “Het is direct gevaarlijk wanneer je niet veilig kunt eten”, zegt Susanna van der Woude. “Die medische urgentie drijft mij. We willen dit punt overal op de agenda krijgen en er iets aan doen.”

Toen Susanna van der Woude haar carrière startte, wist ze nog niet welke kant ze op wilde. Ze werkte een tijdje als logopedist in het onderwijs en in een vrije vestiging. “Dat vond ik leuk, maar er miste iets. In zo’n praktijk behandel je heel veel cliënten, en ik wilde juist meer diepgang. Ik hou van complexe problematiek, dat wil ik onderzoeken. Zo ben ik bij Alliade terechtgekomen, en ik kwam erachter dat hier mijn hart ligt.”

Susanna van der Woude werkt zowel in de praktijk als in haar onderzoek veel samen met collega-logopedist Marloes Schüller-Korevaar. Ze zijn bezig met de ontwikkeling van een screeningsinstrument voor dysfagie. Hiermee kunnen begeleiders in de gehandicaptenzorg dysfagie sneller herkennen. Organisaties over de hele breedte van de sector erkennen inmiddels de urgentie van het probleem, waardoor er veel vraag is naar de nieuwe tool van Susanna van der Woude en Marloes Schüller-Korevaar. “We hopen in mei klaar te zijn om het instrument breed uit te rollen, zowel nationaal als internationaal.”

Wil je meer van Susanna van der Woude lezen, zien of horen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en artikelen van Susanna van der Woude of stuur haar rechtstreeks een bericht!