Enny Keiren, aanspreekpunt van het Toetstheater én discussieleider vertelt dat de discussie meteen wordt doorgezet op het toneel. ,,Het is mooi om te zien hoe sommige mensen een andere visie hebben en zo in discussie raken. Maar, op een goede manier. Er worden voorbeelden vanuit de eigen dagelijkse praktijk gebruikt en met elkaar vergeleken. Er wordt een midden gezocht. Daarbij blijft het niet bij mooie praatjes en nieuwe ideeën, de acteurs proberen dit meteen uit op het toneel. Zodat ook de zorgprofessionals in de zaal kunnen zien tot waar het nieuwe idee in de praktijk werkt.”

Het Toetstheater is bedacht aan de hand van een vorm van forumtheater, bedacht door de Braziliaan Augusto Boal. Voor het Toetstheater houdt deze vorm van theater in dat ze een soort onderwijs kunnen geven aan de hand van sketches en scenes.

Het theater bestaat uit een aantal acteurs en discussieleiders. Meestal staan er zo’n drie tot vijf acteurs op een podium om het een en ander te verbeelden en zo de discussie aan te gaan over bepaalde knelpunten of discussiepunten in de zorg. Die discussie wordt geleid door een discussieleider die één voor één mensen aan het woord laat en inspeelt op wat er gezegd en geopperd wordt.

Het Toetstheater raakt niet alleen onderwerpen in de zorg, maar maakt ook sketches voor bedrijven als Vluchtelingenwerk. Meer weten? Kijk hier verder.