De affiniteit van Zozo El-Akabawy met onderwerpen als weerbaarheid komt niet uit de lucht vallen. Naast haar studies Culturele antropologie & ontwikkelingssociologie en onderwijswetenschappen, heeft ze namelijk jaren meegedraaid in de top van het judo. Zozo El-Akabawy is meervoudig Egyptisch kampioen en is ook nog de Nederlandse nummer 3 geweest. “Deelname aan het WK in Miami was het hoogtepunt.”

Voor haar studies verdiepte Zozo El-Akabawy zich in de school-, thuis- en straatcultuur van studenten. Ze werd later – en is nog steeds – docent Pedagogiek aan de Haagse hogeschool en merkte dat haar studenten veel met verbale agressie te maken kregen op hun stages. “Daar wilde ik wat mee doen, en zo ben ik terechtgekomen bij Agressietraining.”

Zozo El-Akabawy wil zorgverleners helpen weerbaarder te worden. “Ik zie vaak terug dat zorgverleners hun eigen veiligheid vergeten en vooral alles op alles zetten voor de ander. Soms hoor ik opmerkingen als ‘een paar klappen hoort daar soms bij’. Dat perspectief wil ik graag veranderen. Mijn expertise ligt vooral in fysieke weerbaarheidstrainingen. Hoe men zich geweldloos fysiek weerbaar kan maken is wat ik een ander graag mee wil geven.”