Een combinatie van opleiding, persoonlijke interesse en de wil om te blijven leren bracht Carmen van Bussel richting de gehandicaptenzorg. Ze is opgeleid als orthopedagoog en specialiseerde zich later in mensen met een verstandelijke beperking. Door haar ervaring heeft ze geleerd om verder te kijken dan protocollen en systemen. “Het idee is ontstaan dat we mensen pas kunnen helpen als ze in een diagnostisch hokje passen”, vertelt Carmen van Bussel. “Maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen: onze cliënten, maar wij ook als zorgverleners. Laten we dat mens-zijn gebruiken om mensen met een (verstandelijke) beperking te zien en te horen.”
Regelmatig is er sprake van ingewikkeld of moeilijk verstaanbaar gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking. “In de praktijk merk ik dat collega’s daarom houvast hopen te vinden in psychiatrische diagnoses: Is dit autisme? PTSS, of een hechtingsstoornis? Soms zijn deze diagnoses helpend, maar meestal doen we onze cliënten tekort als we de diagnose centraal stellen en niet de persoon achter de beperking”, vertelt Carmen.
In haar workshops en lezingen probeert Carmen haar collega’s ‘wakker te schudden’. “Ik wil een alternatief bieden voor de structuren en protocollen waar we met z’n allen in vastgelopen zijn.”