Iedere dag is anders voor Donny de Rijke (45). De dynamiek van de ambulancezorg is precies wat hem er zo in aantrekt. “Je moet split-second beslissingen kunnen nemen, op basis van summiere informatie”, vertelt hij. “We hebben ook niet alle diagnostische materialen in de ambulance. Je moet het doen met de middelen die je hebt.”

Donny de Rijke was altijd al geïnteresseerd in de zorgwereld. Hij probeerde het eerst bij de medische dienst van de Koninklijke Marine, maar koos later toch voor de opleiding verpleegkunde. Toen Donny de Rijke daar tijdens een stage kennismaakte met de ambulancedienst, was hij meteen verkocht. Inmiddels heeft hij ruime ervaring op de ambulance, onder andere in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Den Haag. Sinds een paar jaar werkt hij voor Ambulancezorg Groningen.

Al vroeg in zijn carrière begon Donny de Rijke met het geven van reanimatietrainingen. “Dat beviel zo goed, dat ik dat steeds meer ben gaan doen.” Tegenwoordig geeft Donny de Rijke ook specialistische reanimatietrainingen aan zorgprofessionals in de kliniek en ambulancepersoneel. En hij traint zorgverleners in typische acute zorg-methodiek, zoals de PAT- en ABCDE-methode. “Hoe herken je nu een cliënt die acuut zorg nodig heeft? En hoe overtuig je de meldkamer of de huisarts dat er iemand moet komen? Je bent als zorgverlener dan een soort detective die met alle informatie tot een conclusie moet komen. Heel belangrijk is dat je zo objectief mogelijk blijft in je verslaglegging.”

Wil je meer van Donny de Rijke zien, lezen of met hem in contact komen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Donny de Rijke of stuur hem rechtstreeks een bericht.