Het til- en douchesysteem dan Omring samen met Vilans gaat testen, zou ervoor moeten zorgen dat cliënten de eigen regie en autonomie behouden. Daarnaast levert de technologie mogelijk tijdswinst op in het verpleeghuis én is het beter voor de rug van zorgmedewerkers. Zij hoeven de cliënten namelijk niet meer zelf te tillen of te ondersteunen.

Onderzoek

In theorie klinkt het nieuwe systeem veelbelovend, maar het is nog de vraag hoe medewerkers en bewoners reageren op deze innovatie. Daar wordt de komende tijd onderzoek naar gedaan. Dat doet Omring in samenwerking met kennisorganisatie Vilans. Nederland is niet het eerste land dat hier mee bezig is. In Singapore, Zweden en Polen is al met het systeem gewerkt.

Innovatie

Kitty de Jong-Oudejands, Senior Innovatie adviseur bij Omring, benadrukt het belang van innovatie. “Innovatie met technologie kan mensen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven of ook in hun vertrouwde omgeving te laten wonen en zelf de regie te voeren over de zorg die ze ontvangen”, legt ze uit in een op de website van Omring. “Daarnaast kunnen zorgprofessionals meer tijd besteden aan liefdevolle persoonsgerichte zorg bij onze cliënten dankzij het gebruik van vernieuwde zorgtechnologieën. Omring probeert vooruit te kijken, dus het testen van deze til- en douchetechnologie past in dit kader.”