Bij sommige cliënten is het nodig om ’s nachts een controleronde te doen. Zij hebben een hogere kans op dwalen, vallen of zijn niet in staat om zelf alarm te slaan. Zorgwerkers komen dus langs om te controleren of het allemaal goed gaat met de client. Hier zitten vrij grote nadelen aan vast. De controleronde kost veel tijd voor de zorgwerker, terwijl zijn of haar takenpakket door de vergrijzing steeds groter wordt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het verstoren van de nachtrust een enorme impact kan hebben op de gezondheid van een cliënt. Ook als je client niet wakker lijkt te maken verstoor je alsnog de nachtrust.

Nachtzorg monitoring door slimme technologie

Om deze problemen te tackelen is Icare sinds 2018 bezig met het vinden van een innovatieve oplossing, meldt branchevereniging Actiz. Hiervoor gingen zij een samenwerking aan met Sensara, een zorgtechnologiebedrijf dat gespecialiseerd is in slimme monitoringsoplossingen. De proefperiode voor het product startte in maart 2019. Er werden bewegingssensoren en een bedsensor in de woning van thuiswonende cliënten geïnstalleerd, die in staat zijn om hun gewoonten te leren en afwijkingen te registreren. Als er een afwijking geregistreerd wordt, gaat er een alarm bij Zorgcentrale Noord. De zorgcentrale stuurt de melding daarna door naar een medewerker van Icare, die polshoogte gaat nemen.

Meer tijd en rust

De resultaten zijn positief. Uit onderzoek van ActiZ blijkt dat zowel cliënten als mantelzorgers een veilig gevoel krijgen door de innovatie en zorgprofessionals het systeem aanraden bij hun collega’s. Daarnaast wordt er veel minder tijd gevraagd van de zorgwerker. Zonder de innovatie besteedt een zorgwerker gemiddeld 7,3 uur per maand aan een patiënt, mét de toepassing is dit 1,12 uur per maand.

Sanneke Heij, beleidsmedewerker zorgtechnologie bij Icare, is blij met het systeem: “De grootste winst is dat de mantelzorger zich ’s nachts niet meer druk hoeft te maken dat hij onverwachts op pad moet gaan”, vertelt ze. “De nachtperiode is een zeer belastende periode voor mantelzorgers. De inzet van slimme sensoren geeft hen veel meer rust.”