IZZ en de Universiteit Utrecht doen elk jaar onderzoek naar het werken in de zorg en de gezondheid en het welzijn van de mensen die actief zijn in de sector. De resultaten worden gepubliceerd in de ‘Monitor Gezond werken in de zorg‘. Afgelopen jaar viel het hoge aantal zorgprofessionals met klinische slaapklachten op.

Dat veel zorgmedewerkers aan slaapklachten lijden, is terug te zien op de werkvloer. Bijna de helft van de zorgprofessionals met klinische slaapklachten heeft het afgelopen jaar verzuimd. 1 op de 10 is zelfs van plan om de zorgsector te verlaten. “Zorgprofessionals met klinische slaapklachten zijn vaker lichamelijk en emotioneel uitgeput”, vertelt onderzoeker Irene van der Fels. “Daarnaast zijn ze minder bevlogen en hebben ze minder werkvermogen.”

Oorzaken slaapklachten

Het valt IZZ op dat zorgprofessionals die in onregelmatige diensten werken slechter slapen dan de mensen die niet volgens een dienstrooster werken. Van der Fels ziet zelfroosteren als een mogelijke oplossing. “Uit ons onderzoek blijkt dat zorgprofessionals die zelfroosteren minder slaapklachten ervaren dan zij die met een manier van roosteren werken waar ze minder invloed op hebben. Dit heeft te maken met meer autonomie en een betere balans tussen werk en privé.”

Een andere reden kan leeftijd zijn. Uit een onderzoek van HalloSlaap blijkt dat oudere zorgprofessionals (50+) meer last hebben van slaapproblemen. “Zij vinden het lastiger om met de hoge druk en onregelmatige diensten om te gaan, want ze herstellen vanaf hun 45ste levensjaar langzamer dan jongere mensen”, zegt Irma Leijten, slaapexpert en coach.

Bespreek het met werkgever

Een groot deel van de zorgprofessionals met slaapproblemen laat dat niet aan hun werkgever weten. Ook zoekt slechts 15 tot 20 procent van hen hulp. Irma Leijten: “Dat is jammer, want de werkgever heeft geen idee wat er gaande is, terwijl ze misschien wel een helpende hand kunnen bieden.”

IZZ raadt aan in gesprek te gaan met de werkgever, om samen te kijken naar mogelijkheden om de slaapproblemen op te lossen. Daarnaast biedt IZZ onder meer een slaapscan aan, die gratis is voor IZZ-leden.

Benieuwd naar tips voor hoe je beter kan slapen en je daardoor fitter voelen op het werk? Lees dan het interview met vitaliteitscoach Jessica ten Have waarin zij tips geeft om beter te slapen, of het interview met Pauline van Philadelphia over haar ervaringen met slaapdiensten in de zorg