De laatste tijd is Tommie Niessen even druk met iets anders dan zorg verlenen. Hij is bezig met de apps voor ‘Tommie | De Zorg Community’, een online platform dat hij onlangs lanceerde (en dat nu al meer dan drieduizend leden telt). “Ik ben opeens in gesprek met app-ontwikkelaars en privacywetgeving, een heel andere wereld.”

Zorg Community

De Zorg Community van Tommie is een platform net als LinkedIn of Facebook, maar dan speciaal voor zorgverleners. Een plek waar je eenvoudig in contact komt met gelijkgestemde collega’s. Waar iedereen hun zorgen over- en liefde voor de zorg met elkaar kan delen. En vooral: een plek waar zorgverleners de krachten kunnen bundelen, zodat hun stem gehoord wordt.

“De zorg raakt steeds meer versplinterd”, legt Tommie uit. “En doordat de zorgvraag stijgt, terwijl er juist steeds minder zorgverleners zijn, voelen mensen in de zorg zich steeds vaker alleen. Ik wil het gevoel terugbrengen dat we het samen doen. Dat mensen weer beroepstrots gaan voelen, en van zich laten horen.”

Schot in de roos

Toen Tommie jaren geleden koos voor een opleiding in de zorg, was dat meer uit noodzaak dan uit enthousiasme. Hij had last van een gebrek aan richting in zijn jongere jaren. “Meerdere dingen waren al mislukt, dus toen ik koos voor de opleiding tot verzorgende voelde het een beetje als de laatste optie. Ik dacht: als dit het niet is, dan weet ik het echt niet.”

Op dat moment nog niet veel enthousiasme bij Tommie, dus. “Maar dat lag ook aan de vooroordelen die ik toen nog had. Het beeld dat in de zorg alleen maar vrouwen werken, die mensen helpen met wassen, eten en naar het toilet brengen… Tja, daar had ik ook wel last van.”

Hoe anders is de situatie nu. De zorg bleek een schot in de roos en nadat Tommie ook de opleiding tot verpleegkundige succesvol had afgerond, besloot hij dat hij naast de zorgpraktijk iets wilde doen voor de sector als geheel. Om de negatieve beeldvorming en de vooroordelen die hij zelf ooit had de wereld uit te helpen.

V&V Festival 9 mei

Tommie is inmiddels een van Nederlands bekendste verpleegkundigen. Hij schreef meerdere boeken, reist het hele land door voor trainingen en lezingen en de sociale media-accounts van ‘Tommie in de Zorg’ hebben tienduizenden volgers. Nu komt daar dus een eigen Community bij. Én de unieke kans om een lezing te geven op het V&V Festival in Veenendaal, natuurlijk.

Waar hij het over zal hebben op 9 mei? “Onderwerpen als werkplezier, werkgeluk. Dat dat mooie termen zijn, maar hoe zorg je er nu voor dat je dat écht beleeft? En ook: het probleem dat je in zo’n complexe sector als de zorg al snel het gevoel kunt krijgen: ‘Wat kan ik er nu aan doen?’. Maar als je met velen bent, kunnen ze niet meer om je heen. Daarom wil ik het podium dat ik heb gekregen, gebruiken om mensen samen te brengen. Zodat we met z’n allen het verschil kunnen maken.”

Wil je graag een lezing van Tommie bijwonen? Kom dan aanstaande dinsdag 9 mei naar het V&V Festival in Veenendaal! Je kunt dit festival gratis bijwonen, klik hier om je aan te melden.