Memory

In een lijst met spelletjes voor mensen met dementie mag deze klassieker niet ontbreken. Memory bevordert en stimuleert het visuele- en kortetermijngeheugen. Het is een aanrader om een apart spel te kopen met bekende mensen of dingen uit de jonge jaren van de oudere. Omdat dementie het langetermijngeheugen als laatste aantast zal het voor de oudere leuk zijn om dit te zien en te herinneren.

Sudoku

Een sudoku of andere hersenkrakers kunnen ouderen urenlang plezier bieden. Het activeert de hersenen en zorgt ervoor dat mensen zich focussen, wat dementie kan vertragen. Het enige probleem is dat een sudoku alleen gemaakt wordt en een hoop concentratie vereist, dus het is niet altijd even gezellig voor iedereen.

Sjoelen

Een stuk actiever dan de andere twee spellen, maar niet zó actief dat het ouderen problemen oplevert. Ze kennen het spel vrijwel allemaal uit hun jeugd en weten dus precies hoe het werkt. Een potje sjoelen is super gezellig en zorgt ervoor dat de mensen echt bezig zijn. Als je dus nog een oude sjoelbak hebt staan, is dit het moment om hem van zolder te halen.

Dammen

Weer een klassieker! Dammen is een spel dat bijna iedereen kent en kan, waardoor het een leuk spel is om met ouderen te spelen. Volgens stichting Conatum vertraagt regelmatig dammen het dementeringsproces met vijf jaar en verbetert het onder andere de concentratie en het geheugen. Daarnaast is het goed voor de sociale contacten en natuurlijk gewoon heel gezellig.

BeleefTV

De BeleefTV is een groot ‘tafelscherm’ met veel applicaties. Ouderen kunnen muziek luisteren, quizzen of spelletjes doen. Ook is het mogelijk om oude schoolfoto’s te bekijken. De BeleefTV is eigenlijk een enorme tablet, die de plaats van het tafelblad inneemt. Eerder schreef Hart voor Zorg een artikel over De BeleefTV in het Icarushuis. Daar zorgt het scherm voor gezelligheid, hilariteit én zorgt het ervoor dat bewoners met dementie hun hersenen goed blijven gebruiken.